Tek.no

Nyhet

Verdens kraftigste datamaskin

29 Okt 2010 12:27

Organisasjonen Top500 kommer med jevnlig oppdatering av en liste over verdens kraftigste datamaskiner. Det er nå den kinesiske maskinen Tianhe-1A som topper listen, som skal klare beregninger på over 2,5 tusen billioner beregninger i sekundet, det vll si 2,5 petaflops (1015). Dermed måtte den amerikanske XT5 Jaguar rykke ned til andre plass med "kun" 1,75 petaflops.

Den kinesiske maskinen skal visstnok bruke over 7000 Nvidia Tesla M2050 skjermkortprosessorer, og over 14000 Intel Xeon prosessorer. Den skal være sammensatt av over hundre kabinetter, og veie over 155 tonn. Maskinen er allerede tatt i bruk til blant annet værberegninger.

Tianhe-1A klarer en såpass god ytelse, men har samtidig forholdvis lavt energiforbruk (4,04 megawatt), fordi maskinen bruker kombinasjon av sentralprosessorer og skjemkortprosessorer (og ikke satser kun på mange sentralprosessorer), sier Nividia-sjef Jen-Hsun Huang i en pressemelding.

Listen er forresten publisert både på top500.org og wikipedia.org, men den siste utgaven er i skrivende stund ikke blitt offisielt lagt ut ennå, selv om flere nettsteder allerede har meldt om innholdet.

(Kilder: BBC, Engadget, Nvidia)

Les også
Commodore 64 gjenoppstår
Les også
Tynnklientsnadder
Les også
NAS for hjemmebruk
Les også
Verdens dyreste domene
Les også
Tidenes største oppdatering
Les også
En ny generasjon fra Intel
annonse

Les også