Til hovedinnhold

Nokia E61 i butikkene

Har du gått og ventet på Nokias nye bredskjermstelefon med fullt tastatur? Nå er ventetiden over. Butikkene har nemlig begynt å få E61 inn i hyllene.

Da Nokia lanserte E61 i oktober i fjor, viste de at de ville prøve seg på et konsept som foreløpig har vært forbeholdt PDA-markedet. Du er neppe alene dersom tankene dine går mot Palms suksess-PDA Treo 650.

En sammenligning av PDA-telefoner og Nokias E61 er imidlertid ikke helt på sin plass. E61 er nemlig mye mer en telefon enn en PDA. E61 mangler for eksempel trykkfølsom skjerm, slik som Treo 650 har. Dessuten er telefonen ikke utstyrt med kamera, slik som mange PDA-er er.

Det er verdt å merke seg at E-en i modellnavnet står for "enterprise", eller bedrift på godt norsk. Nokia følger dermed samme linje som Siemens gjorde med sin SK65, som også var kameraløs. Bakgrunnen for dette er at mange bedrifter har lagt ned forbud mot kameramobiler på grunn av frykt for industrispionasje.

Effektivitet i fokus

At E61 er et skikkelig arbeidsjern er det ingen tvil om: Her er det e-post som står i fokus. Det fulle tastaturet skal sørge for at du skriver svarene dine raskt, og 3G-støtten sikrer at posten kommer raskt frem. Og om du skulle mangle 3G-dekningen, kan du gå over til Wi-Fi, som denne telefonen støtter.

Den store skjermen skal gi deg fullstendig oversikt over tekstdokumenter, e-post og nettsider. Dette er en av de få Series 60-telefonene fra Nokia som bruker en annen skjermstørrelse enn den vanlige oppløsningen på 176 x 208 piksler, og den første som er bredere enn den er høy.

Og mens vi snakker om bredde: Telefonen måler hele åtte cm over baken, og er 11,7 cm høy. Tykkelsen er bare 1,4 cm. Dermed er telefonen kanskje litt for stor til å smette nedi en hvilken som helst lomme, men samtidig mer hendig en de største PDA-ene.

Telefonen kan ellers by på blåtann, infrarød overføring, USB-støtte og som nevnt Wi-Fi. I tillegg til 3G, kan telefonen også sende deg på nett via EDGE og vanlig GPRS.

Om du har for vane å lese dokumenter på telefonen din, kan du ikke bare snuse på, men også redigere Microsoft Office-filer, som Word, Excel og Powerpoint. Om du har virkelig mange dokumenter, og bruker opp den innebygde lagringsplassen på 75 MB, kan du utvide minnet med miniSD-minnekort.

Med tanke på alle funksjonene skulle du kanskje tro t prisen var avskrekkende. Tro om igjen: I skrivende stund må du ut med rundt 3350 kroner hos billigste forhandler i prisguiden. Til sammenligning må du betale nærmere 2000 kroner mer for en Palm Treo 650.

Vil du vite mer?

(Kilder: Nokia.no)

annonse