Nyhet

Retrotest: Ericsson GH688

Hva i alle dager? Funker den? (Alle foto: Einar Eriksen)

I gamle dager kunne du som kjent bare ringe og sende SMS med en mobiltelefon. Ericsson GH688 fra 1997 hadde imidlertid alt du kunne ønske deg for å bruke telefonen i jobbsammenheng. Den gangen. Vi stiller tiden tilbake til 1997, og tester GH688.

– Arbeidshest

I 1997 kostet telefonen 4000 kroner, og ble regnet som avansert. IT-avisen testet telefonen samme året, og skrev "Ericsson GH688 er uten tvil Ericssons beste "arbeidshest". Telefonen tilbyr alle fasiliteter som er nødvendig for det mobile kontor".

Med det menes at du ikke bare kunne ringe og sende tekstmeldinger med den, men du kunne også for eksempel koble den til datamaskinen for å bruke mobilen som modem. 

Displayet på tre linjer er ikke noe særlig i dagens skala.

Tre linjers display

Telefonen hadde et display på tre linjer, i stedet for bare én linje som var ganske vanlig i Ericssons sortiment. Imidlertid bør det bemerkes at Nokia hadde femlinjers display i flere av sine telefoner, deriblant bestselgeren.

Hver linje på displayet til G688 kunne inneholde 12 tegn. Med andre ord gav skjermen god oversikt enten du skulle skrive tekstmeldinger eller bruke kalkulatoren.

Ja, for kalkulator hadde den innebygget, så vel som klokke, dato, alarmfunksjon og telefonliste der du kunne lagre hele 99 telefonnummer og navn. Og det var i tillegg til SIM-kortet som vanligvis kunne lagre 50 eller etterhvert 100 kontakter. 

Disse funksjonene, sammen med datamulighetene, var det som gjorde telefonen avansert. 

I de fleste tester og brukertester vi har klart å oppspore, får telefonen også mye skryt for god talekvalitet. Sammenlignet med dagens mobiler synes vi imidlertid lyden blir litt skarp og utydelig når vi stiller opp volumet, og dermed må du ha volumet ganske svakt stilt. 

Ellers setter vi pris på at tastene er gode, om ei litt for seige til å skrive fort på, og at den har dedikerte volumtaster for å stille lydstyrken under samtaler. 

Laderen stikker du i telefonen, og batteriet har ikke en egen ladestasjon.

Lag egen ringetone

Ringetonene i GH688 er ikke polyfoniske, noe som kom mye senere. Telefonen kunne dermed bare spille én tone om gangen, og vi snakker da om en tone som ikke er like behagelig for ørene som dagens ringetoner. Volumet kan også stilles svært høyt, slik at det skjærer i ørene.

Selv om ikke morofunksjoner var særlig prioritert i en avansert mobil fra 1997, er det fullt mulig å lage dine egne ringetoner. Da vi startet redigeringsprogrammet merket vi at den nåværende egenkomponerte melodien var "We wish you a merry christmas", som undertegnede av en eller annen grunn komponerte som 13-åring i 1998. 

Stor og tung klump

GH688 er definitivt ikke liten i dagens mål. Den lager en god kul på lomma, og antenna er mildt sagt plagsom når du skal dra telefonen opp av bukselomma. 

Orginalbatteriet er ganske tykt, men det var mulig å få tak i et såkalt slim-batteri (slim som i det engelske ordet for tynn). Dette ville gjort telefonen betydelig tynnere, men hadde også gitt mye kortere batterilevetid. 

Batterilevetiden med orginalbatteriet er 2 timer og 30 minutter taletid eller 40 timer hviletid. Vårt eksemplar holdt imidlertid bare ut rundt fem minutter uten laderen tilkoblet, og det er tydelig at batteriet har sett sine beste dager.

Konklusjon

GH668 var nok en god telefon i 1997. For de som ville lagre mange kontakter var det kanskje verdt de 4000 kronene den kosta, selv om det er vanskelig å forstå det i dag. 

Det at vårt testeksemplar den dag i dag startet opp etter litt lading og fungerte akkurat som i 1997, tyder på at det utvilsomt var en telefon du kunne stole på. 

Batteriet med den NiMh-forbindelsen mister imidletid kapasiteten fortere enn dagens batterier, og telefonen kunne trengt seg et nytt batteri for å fungere til daglig bruk etter tidligere å ha blitt mye brukt gjennom flere år. 

Les også
Retrotest: Nokia 6310i
Les også
Retrofil: Siemens MC60
Les også
Retrofil: "Dinosaur"-kommunikasjon
Les også
Vi ser på gamle klosser
Les også
Husker du disse mobilene?
Les også
Retrotest: Siemens S55
Les også
Retrotest: Siemens C25
Les også
Retrotest: Siemens SL45i
Les også
Retrotest: Nokia 8910
Les også
Retrotest: Samsung P510
Les også
Retrotest: Motorola V70
Les også
Retrotest: Siemens SX1
Les også
Retrotest: Ericsson T68
Les også
Retrotest: Ericsson T39
Les også
Retrotest: Nokia 3310
annonse