Til hovedinnhold

Stasjonær PC til 150 USD

Bilde: YellowSheepRiver

Billige, nedskalerte maskiner ser ut til å være en ny trend. Først ute var MITs OLPC-prosjekt. Dette innebar billige bærbare datamaskiner med en sveiv for generere strøm til maskinen. Deretter så vi en gratis PC fra et firma i Hong Kong. Tidligere i dag så vi jammen en ny bærbar av den billige sorten.

Maskinen fra YellowSheepRiver er av den stasjonære typen og har fått navnet Municator. Mye av grunnen til at man har fått til en såpass lav pris skal være at selskapet har holdt seg til rimelige deler fra Kina.

Prosessoren som er brukt skal være en 64-bit Godson-2 prosessor fra BLX Semiconductor, med kodenavn Dragon. Denne er basert på MIPS-arkitektur, men betaler ingen lisenser. Dermed spørs det hvor utbredt denne maskinen kan bli uten at det blir noen rettslige forfølgelser.

Dragon-prosessorene vil være klokket til 400 eller 600 MHz og skal tilsvare en Pentium III 550 MHz når det gjelder ytelse. FSB er satt til 133 MHz. På minnesiden benyttes SO-DIMM opp til 166 MHz. Brikkesettet består av en nordside fra Marvel og en sørside fra VIA.

Videre har maskinen en 40 GB ekstern USB-basert harddisk. I tillegg er det tilkoblinger for nettverk, PS/2, seriell, VGA og S-video. Vekten er på beskjedne 0,65 kg. Det skal også være muligheter batteridrift. Operativsystemet er utviklet i Kina det også. Navnet er Thinix 3.0 og baserer seg på Linux.

(Kilder: LinuxDevices, Yellowsheepriver)

annonse