Tek.no

Nyhet

Tøffing fra Fuji

Digitalkamera i romdrakt
Are Thunes Samsonsen
25 Sept 2007 04:00

Fuji bestemte seg i sommer for å slippe Big Job HD-3W i Storbritannia, men det fantes på den tiden så vidt vi vet ingen planer om å slippe det på det norske markedet. Det har imidlertid Fuji nå bestemt seg for å gjøre, og i oktober vil tøffingen være tilgjengelig her i landet.

Kameraet blir relativt stort og klumpete, noe som delvis er et resultat av konstruksjonen som må til for at det skal tåle godt med juling, og delvis fordi det er designet for å være lett å betjene med hansker. Big Job er nemlig, som navnet antyder, tiltenkt bruk på anleggsplasser og lignende røffe miljøer, noe som også gjenspeiles i enkelte av dets funksjoner. For eksempel kan man datomarke bildene, for dokumentasjon av byggefremgang, og kameraet leveres også med muligheter for å finne ut om bildene i etterkant har blitt manipulert eller endret på noen måte. Utvilsomt en grei måte å unngå juks i byggebransjen på.

For øvrig er kameraet ikke så veldig spennende. Med 6 megapiksler på en 1/2.5" sensor og 3x zoom skiller det seg ikke akkurat ut fra mengden på rene kameraspesifikasjoner - det er med andre ord at det er støtsikkert og vanntett som er dette kameraets styrke, bokstavlig talt. Likevel, mye av denne funksjonaliteten finner man også i Olympus sin SW-serie, hvor alle kameraene er laget for å tåle fall fra 150 cm høyde - over det dobbelte av Big Job HD-3Ws 70 cm. I tillegg er Olympus µ 770 SW laget for å tåle et ytre trykk på 100 kg, det vil si at man skal kunne miste det og tråkke på det uten at kameraet blir ødelagt. Vi har ikke kunnet bringe på det rene hvor dypt Fujis kamera er spesifisert til, men siden det ikke først og fremst er tiltenkt dykking er det fare for at det må se seg slått av Olympus µ 770 SWs 10 meters dybdegrense.

Det er også interessant å merke seg at CCD-brikken i Big Job HD-3W er oppgitt å være av typen med firkantede piksler, og det er derfor tvilsomt om det er Fujis egen CCD-HR-teknologi man finner på brikken i dette kameraet. Hvilke følger det har for bildekvaliteten vites ikke.

Fuji Big Job HD-3W blir som sagt tilgjengelig i Norge i oktober, til en veiledende pris av ca kr 3500,-.

annonse

Les også