Kineserne kommer

Her i Norden må vi stort sett nøye oss med mobiltelefoner fra de fem største produsentene, nemlig Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung og Siemens/BenQ.

Det er imidlertid ingen hemmelighet at det asiatiske mobilmarkedet flommer over av design og teknologiske vidundere som vi her til lands sjelden eller aldri får hvile våre øyne på.

Nå kan det se ut som om vi ikke lenger behøver å reise halve kloden rundt for å få en liten smakebit av det asiatiske mobilmarkedet.

Det svenske selskapet Bergsala har nemlig skaffet seg rettighetene til å distribuere den kinesiske mobilprodusenten Capitel Mobiles telefoner i Sverige.

I første omgang skal 15 modeller introduseres for det svenske folket, og disse skal være i salg i løpet av de to kommende ukene, skriver Dagens Næringsliv.

Informasjonssjefen i Elektro- og elektronikkbransjen, Erik Andersen, sier til avisen at disse mobiltelefonene høyst sannsynlig også kommer til å kunne brukes i Norge.

I følge det svenske Hufvudstadsbladet, planlegger Capitel Mobile å etter hvert ta resten av de nordiske landene med storm, og satser på en markedsandel på fem prosent.

Design avgjørende
Mobilmarkedet er ingen enkel bransje, og mange småaktører klarer ikke å stå imot konkurransen fra de store selskapene. Andersen peker på design som den viktigste faktoren i spørsmålet om Capitel Mobiles modeller kommer til å bli en suksess i Sverige eller ikke:

– Ungdommen driver dette markedet. Undersøkelser viser at ungdom mellom 16 og 23 år skifter mobiltelefon hver niende måned i gjennomsnitt, sier Andersen. De er opptatt av kult design, mulighet for polyfone ringetoner, mp3-spiller, kamera og lignende, sier han.

Norges største mobilimportør, Dangaard, har imidlertid liten tro på at kinesiske billigmobiler kommer til å lykkes i Norge. I følge salgsdirektør i Dangaard, Per-Ivar Kleivdal, finnes det ikke noe marked for billigtelefoner i Norge.

Han mener at de norske kundene er altfor kresne, mens svenskene er mer prisbevisste. Så gjenstår det å se om kundene er enige. Vi vil likevel ønske Capitel Mobile velkommen, da den i tillegg til å gi et større mangfold, vil fremme større konkurranse og gjøre oss mobilkunder enda mere prisbevisste.

(Kilder: Mobil, Dagens Næringsliv, Hufvudstadsbladet)

Les også
De feteste Linux-telefonene
Les også
Har 50 % av markedet
Les også
Kinesisk Linux-telefon til Europa
annonse