Tek.no

Nyhet

Positive labresultater på AMDs 12-kjerne

20 Okt 2009 10:53

Under vår visitt på Oracle Openworld 2009 i San Francisco forrige uke, snakket vi med en rekke forskjellige operativsystem- og mellomvareleverandører om utviklingen hos prosessorleverandørene. Blant de tre mest aktuelle finner vi naturlig nok AMD og Intel på x86, samt HP, IBM og Sun på "enterprise"-prosessorer.

Detaljert informasjon kan vi dessverre ikke publisere av hensyn til taushetsavtaler og lignende, men en gjennomgåede tilbakemelding fra spesielt operativsystemleverandørene er at AMDs "Magny-Cours" med 12 kjerner ser meget spennende ut:

  • meget god ytelse
  • godt design med stor cache og flere HyperTransport-porter
  • gode egenskaper med tanke på effektforbruk, det vil si at den forbruker omtrent det samme som eksisterende prosessorer, men høyere ytelse per Watt.

Basert på de tilbakemeldingene vi fikk har den altså et stort potensiale til å hamle opp med Intels "Nehalem", selv når denne blir tilgjengelig i åttekjernevarient på 32 nm.

AMDs "Magny-Cours" bygges med 45 nm teknikk og lanseres med stor sannsynlighet allerede i perioden januar-mars. Det gjenstår å se hvorvidt den blir øyeblikkelig tilgjengelig, men uansett kan denne lanseringen virkelig sende bølger gjennom prosessorindustrien dersom tidsskjemaet holdes.

AMD har de siste årene dessverre ligget et lite hestehode bak Intel når det kommer til ytelsestall, men vil forhåpentligvis med "Magny-Cours" kunne komme tilbake til gamle takter som det var første halvdel av 2000-tallet.

Tilbakemeldingene fra ingeniørene/arkitektene hos softwareselskapene er som nevnt meget gode.

Spesielt i databasemiljøene ser man også frem til IBMs Power7, som trolig blir tilgjengelig mot slutten av 2010. Ytelsen på denne ser ut til å bli intet mindre enn enorm, men sjansen er stor for at både AMD og Intel kan nærme seg kraftig i løpet av året.

Les også
Supermicro annonserer renderfarm-løsning
Les også
Snart sekskjerne også fra Intel
Les også
Power-kunder vasser i rabatter
Les også
Nvidia sterkt kritisk til USB 3.0-utsettelse
Les også
Ny hardware til alle i 2010?
Les også
Power7 til neste år
Les også
Oracle skal doble med Sun
Les også
Oracle/Sun-lansering, men uten Sparc
Les også
Mer om AMD Fusion
Les også
Oracle/Sun lover IBM-killer
Les også
Power7 tar RISC videre
Les også
AMDs 12-kjerne kan imponere
annonse

Les også