Tek.no

Nyhet

Facebook saksøker EU – sier de ber om for mye personlig data

LOIC VENANCE / AFP
28 Juli 2020 11:48

Facebook har siden i fjor blitt etterforsket av EUs konkurransetilsyn, hvor de blant annet ser på dataen Facebook samler inn, samt selskapets rubrikktjeneste Marketplace.

Nå sier Facebook at de har fått nok, og saksøker EU-instansen for å kreve innsyn i data langt utover rimelighetens grenser.

– Den usedvanlig brede karakteren av kommisjonens forespørsler betyr at vi vil bli pålagt å overgi irrelevante dokumenter som ikke har noe med kommisjonens gransking å gjøre. Det inkluderer svært sensitiv personlig informasjon som ansattes medisinske informasjon, personlige økonomiske dokumenter og privat informasjon ansattes familiemedlemmer, uttalte Facebook-advokaten Tim Lamb i en uttalelse.

Selskapet sier de så langt har gitt konkurransetilsynet 315.000 dokumenter, som skal tilsvare 1,7 millioner sider.

– Vi mener at denne typen forespørsler bør vurderes av EU-domstolen, skriver Facebook.

EU-kommisjonen har allerede svart og sagt at de vil forsvare kravene i en rettssak.

Generelle søkeord

I etterforskningen har etterforskerne blant annet lett etter omtrent 2500 søkefraser som inkluderer ord som «big question», «shut down» og «not good for us», skriver Reuters, som siterer en ikke-navngitt kilde.

Disse ordene skal være såpass brede at de også kan dukke opp i ansattes helseinformasjon, ytelsesevalueringer og jobbsøknader, noe som ikke er relevant for etterforskningen.

Facebook selv har vært mye i mediene de siste årene for å ha et ganske slepphendt forhold til personvern, som da det ble avslørt at de hadde gitt fra seg personlig data til 50 millioner brukere til analysefirmaet Cambridge Analytica. Eller da de delte bildene til 6,8 millioner brukere til tredjepartsapper uten brukernes tillatelse.

annonse