Til hovedinnhold

Lanserer verdens letteste proffbærbare

Lenovos nye ThinkPad X1 Carbon er dessuten lesset med øvrige godsaker.

Lenovo
Anders Brattensborg Smedsrud

I forbindelse med den store CES-messen som denne uken går av stabelen i Las Vegas drar teknologibransjen det ene nye produktet opp av hatten etter det andre. Sent søndag kveld amerikansk tid var det Lenovos tur til å innta scenen, hvor de blant annet lanserte en oppfølger til sin svært slitesterke proffbærbare ThinkPad X1 Carbon.

Verdens letteste

Ifølge Lenovo snakker vi her om verdens letteste proffbærbare i sin klasse. Maskinen er nemlig konstruert i sterk og svært lett karbonfiber, noe som gjør at vektpila stopper allerede på 1,31 kilogram. Dette er en velkommen reduksjon fra fjorårets modell som veide inn på 1,41 kilogram. Når det kommer til tykkelse oppgis 1,77 centimeter, noe som også er godkjent.

Ved å ikke trimme tykkelsen håper vi at det strålende tastaturet fra forgjengeren er beholdt, noe det også ser ut til at det er.

Lenovos ThinkPad X1 Carbon er svært tynn til å by på såpass kraftige komponenter som serien pleier å diske opp med.Foto: Lenovo

Den 14 tommer store skjermen vil få en oppløsning på respektable 2560 x 1440 bildepunkter og skal dessuten være «superlyssterk».

Nye prosessorer

Det er likevel under panseret de aller største endringene har skjedd. Her har Lenovo byttet ut Intels Haswell-prosessorer til fordel for de nye femtegenerasjons Broadwell-prosessorene.

Broadwell-brikkene er enda et hakk mer strømgjerrige enn brikkene de avløser, uten at Lenovo går inn på detaljene for hvilke prosessorkonfigurasjoner de har gått for, annet enn at de selvsagt skal levere brikker fra i7-serien. Broadwell kommer dessuten med en ny grafikkdel, men også her nøyer produsenten seg med å fortelle oss at «Intel HD GT2»-står ved roret. Vi antar dette betyr at en HD Graphics 5500-brikke blir å finne i Carbon X1.

Lenovo oppgir selv en batteritid på hele 10,9 timer. Tidligere har vi måtte ta selskapets estimater med en solid klype salt, men vi satser likefullt på en forbedring over fjorårets batterimålinger.

Lagringsløsningen er også oppgradert. I år har Lenovo satt sin lit til en PCIe-basert flash-disk på opptil 512 gigabyte. Denne type lagring er langt raskere enn SATA-basert lagring, som er mer vanlig.

Videre leveres ThinkPad X1 Carbon med 8 gigabyte minne, trådløst 802.11ac-nettverk og mulighet for 4G.

Det ser dessverre ut som Lenovo har droppet de smarte adaptive tastene fra fjorårsmodellen som vi hadde sansen for da vi testet den. Men der de fjerner noe vi likte, fjerner de også en sak vi irriterte oss mye over. Den nedklikkbare pekeplaten er nemlig fjernet, uten at mange vil savne den skjelvende og ustabile saken. Du kan i stedet navigere ved å berøre pekeplaten eller ta i bruk de dedikerte knappene i overkant. Vi tror denne avgjørelsen vil føre til lettere og mer stabil navigasjon, samtidig som den av mange høyt elskete røde styrepinnen eller pekeplaten selvsagt fortsatt er i sving for å styre musen.

Blir dyr

Siden ThinkPad-serien er ment for proffene, underforstått bedriftsmarkedet, vil maskinen sannsynligvis også prises deretter. Fjorårets modell selges fortsatt for mellom 15- og 19 000 kroner ifølge vår Prisguide, og med en startpris på 1249 dollar kan du nok forvente et lignende prisnivå for årets utgave også – om ikke den svake kronen gjør den enda dyrere etter at moms og norske forhold er regnet inn.

Den oppdaterte ThinkPad-en skal være i handelen i januar, men det kan jo tenkes det drøyer noen uker ekstra for Norges del.

Vi testet ThinkPad X1 Carbon i fjor:
Da anbefalte vi den ikke til noen, til tross for enkelte virkelige høydepunkter »

Her får du alle nyhetene fra CES 2015 »

annonse