Tek.no

Nyhet

Intel lanserer 46 nye prosessorer

Skylake-familien ble plutselig veldig mye større.

2 Sept 2015 15:34

Det er snart gått en måned siden Intel dro duken av sin nye prosessorplattform «Skylake», men det er kun de litt dyrere overklokkingsmodellene Core i7–6700K og Core i5–6600K som har vært tilgjengelig hittil.

Er du en av dem som føler at det mangler litt i utvalget der, trenger du ikke lenger bekymre deg. For nå har Intel lansert 46 nye Skylake-prosessorer, slik at hele 6. generasjon Intel Core består av 48 prosessorer totalt.

Du har med andre ord straks langt mer å velge i dersom du ikke trenger eller vil ha de litt mer påkostede K-modellene.

Fullstendige spesifikasjoner for samtlige prosessorer finner du for øvrig i bildekarusellen under artikkelen.

18 nye prosessorer i Core S-serien

Dette er prosessorer du vanligvis finner i stasjonære datamaskiner, og den sterkeste av disse er utvilsomt Core i7-6700. Denne har som storebror i7-6700K fire kjerner og Hyper-threading, men har lavere klokkefrekvens og låst multiplikator. Den bruker også mindre strøm, og har en oppgitt TDP på 65 watt.

I i5-klassen har også Core i5–6600K fått tre mindre overklokkbare lillebrødre med 65 watt TDP. Disse prosessorene har også fire kjerner, men hver av disse kan kun kjøre én oppgavetråd.

Med nyslippet har også Skylake fått sine Core i3-prosessorer, som har to kjerner og Hyper-threading, men ingen turbomodus.

Uansett ser i det minste i3-6320 ut som et anstendig alternativ til de dyrere prosessorene, og vil trolig være et godt alternativ for gamere på budsjett. Core i3-prosessorene har for øvrig en oppgitt TDP på 47 watt.

For folk som ikke trenger det helt store innen ytelse slipper også Intel tre Pentium-merkede prosessorer – rene tokjernere uten annet dilldall enn anstendige klokkefrekvenser. Disse kan gjøre en god jobb i en enkel hjemme-PC eller kontordatamaskin som ikke skal gjøre de tyngste jobbene.

I tillegg til de tradisjonelle Core i-prosessorene får vi også denne gangen et knippe spesielt strømgjerrige T-modeller. Her snakker vi om 35 watt TDP og lavere klokkefrekvens, men ellers med de samme egenskapene som «fullblods»-utgavene.

Det er ikke noe penger å spare på å velge T-modeller, men de egner seg veldig godt for å bygge passivt kjølte datamaskiner eller systemer der strømforbruk eller varmeutvikling kan bli et problem – som i spesielt små kabinetter.

Overklokkbart for laptopen

Bærbare datamaskiner bruker av naturlige grunner prosessorer med lavt strømforbruk, men det betyr ikke at du som foretrekker portable PC-er må legge all moroa på hylla.

For første gang får vi dessuten en K-modell ment for bærbar PC, altså en prosessor som er lagd for å overklokkes: i7-6820HK.

Blant de ni nye 45-watts prosessorene i H-serien ment for bærbare datamaskiner er det likevel mer som er interessant, med også i5- og Xeon representert – sistnevnte med to kraftige modeller rettet mot arbeidsstasjoner.

Alle disse prosessorene er for øvrig firekjernede, der Xeon- og i7-prosessorene i tillegg er utstyrt med Hyper-threading.

Intel Core i3-6100H, som er den eneste i3-en i H-serien, har to kjerner og 35 watt TDP.

Verdt å vente på

Bærbare med prosessorer i H-serien krever sin kjøleløsning, så for de litt tynnere og veldreide modellene finnes det andre alternativer. Vi vil tro at de ti 15-watts prosessorene i U-serien vil finne veien til en god del modeller når de kommer på markedet.

Akkurat når dette skjer vet vi ikke, men med tanke på at prisen mangler på halvparten av disse – og da spesielt på modellene med Iris-grafikk – er nok noen fremdeles flere måneder unna.

Det samme gjelder for U-seriemodellene med 28 watt TDP og Iris Graphics 550.

Y for de tynneste

På aller nederste hylle finner vi Intels Y-serie, med Core m7 som et minimalt flaggskip. Vi stiftet bekjentskap med Core m med Broadwell for ganske nøyaktig ett år siden, og da som nå var det snakk om prosessorer med TDP på 4,5 watt.

Core m7 får selskap av m5 og m3 – og følger altså nå styrkeforholdet vi kjenner fra Core i-serien. Disse prosessorene kan vi vente å finne i ekstra tynne og små bærbare, visse nettbrett eller 2-i-1-modeller og fremtidige utgaver av Intel Compute Stick og annet smådatamaskineri.

Som nevnt tidligere i artikkelen vil altså ikke alle de nye Skylake-prosessorene bli tilgjengelig umiddelbart, men dukke opp i løpet av høsten og vinteren.

Les mer om Skylake-arkitekturen hos Digi.no »

Noen grunnn til å oppgradere?
TEST: Intel Core i7–6700K og Core i5–6600K >>>

(Kilde: Intel)

Les også
Snart blir Skylake-prosessoren din kraftigere
Les også
Intels nye «arbeidsstasjon» byr på 72-kjernes prosessor
Les også
Nå får du nye Skylake-prosessorer i gaming-laptopen
Les også
Intel Core i7–6700K og Core i5–6600K: Skal du endelig oppgradere?
Les også
Intel vil slippe overklokkbar prosessor for bærbare PC-er
Les også
Intel har lansert «Skylake»
Les også
Avslørt: Skylake kommer i august
annonse