Til hovedinnhold

Hvem ga deg fastpris først?

De siste par årene, og særlig i år, har vi sett at operatørene kopierer hverandre under en lav sko - så mye at vi har flere abonnementer som er nærmest identiske.

Dette er ikke nødvendigvis en ulempe. Hvis fire operatører tilbyr samme type abonnement, et som passer ditt forbruk, kan du heller velge operatør basert på for eksempel kundeservice, tilleggstjenester, utlandspriser eller gebyrer og avgifter.

Les også: Her er gebyrene mobiloperatørene ikke vil snakke høyt om

Men det må jo også føles litt ergelig for operatører som har kommet på et helt nytt abonnementskonsept å se at konkurrentene kopierer det samme dagen derpå.

I en uhøytidelig sammenligning har vi sett på hvilke operatører som har vært med på å skape nye abonnementskonsepter de siste 5 årene.

Selvstyrt abonnement
Dagens lavprisaktører baserer seg i stor grad på at kundene selv holder styr på sitt eget abonnement via operatørens nettside. Først ut med et slikt abonnement var NetCom, da de i mai 2005 lanserte abonnementet Smart Talk.

Telenors motsvar ble djuice Allstar som kom en måned senere.

Fastpris for stobrukerne
NetCom lanserte Young Talk allerede i 1997, noe som "per def." kan kalles et fastprisabonnement. Det vi forbinder med fastprisabonnement i dag er imidlertid at du kan ringe tilnærmet ubegrenset for en fast månedspris. Etter hvert ble 3 000 ringeminutter satt som en maksgrense hos de fleste av fastpris-aktørene.

Den konkursrammede operatøren MTU var den som var først ute med fastpris for storbrukerne. I mars 2008 ble abonnementet MTU Fastpris lansert, der du kunne ringe så mye du måtte orke - uten begrensening i starten - for 398 kroner per måned. 200 SMS og 100 MMS var også inkludert. Talkmore fulgte like etter med et lignende tilbud.

"Gratis"-abonnement
I siste halvdel av 2000-tallet har vi beveget oss i retning av "gratis" mobiltelefoni - i alle fall for de som bruker mobilen lite. Det vil si at du får dekket en viss mengde ringeminutter og SMS helt gratis hver måned, men må betale for overbruk, samt spesialnummer etc.

Lavprisaktørene IPEA, Nutel og One Call hadde alle tre abonnementer der du fikk en mengde ringeminutter og SMS, men det var med et minimumsbeløp på kjøpet. I april 2007 ble One Call Faktura det første abonnementet der du fakisk kunne bruke mobilen helt gratis, fordi minstefaktureringen ble fjernet helt. Forutsetningen var at du ikke ringte mer enn 88 minutter og ikke sendte mer enn 78 SMS per måned.

I dag kan du med lavt forbruk få en mobilregning på null kroner med enten Tele2 Sheriff eller Ludo Terningkast 6. One Call Mobil Faktura havner på tredjeplass på listene for lavt forbruk, fordi operatøren har innført oppstartspris på de inkluderte minuttene i abonnementet.

Se også: Uavgjort på slagmarken mellom Ludo og Tele2

Pakkeprisabonnement
Både Talkmore Fastpris og MTU Fastpris inkluderte både ringeminutter og SMS, men da One Call lanserte Full Pakke i november 2008 var også MMS og datatrafikk inkludert. Det ble starten på et konsept som vi i dag har valgt å kalle pakkeprisabonnement.

For 299 kroner per måned fikk du 1500 ringeminutter, 150 SMS, 15 MMS og 25 MB data. I dag får du i stedet 1000 av hver for 298 kroner per måned med det samme abonnementet. Det har også kommet en rekke pakkeprisabonnement fra flere operatører som er tilpasset ulike forbruksmønstre.

Sjekk hvilket som er billigst for deg med Ringepriser

Skreddersydd abonnement
På våren i 2009 skrev vi om det danske mobilabonnementet Telia Flex, der du selv kunne skreddersy abonnementet i forhold til eget forbruk.

- Hvis ikke en eneste norsk lavprisoperatør i løpet av året tilbyr noe lignende det Telia gjør i Danmark med abonnementet Flex, må det rett og slett være fordi det er for godt til å være sant, var vår konklusjon den gang.

Vi gledet oss derfor stort da Ludo Mobil et halvt år senere varslet at de ville komme med noe som lignet Telia Flex. Ludo Blå viste seg imidlertid å være en dyr og dårlig kopi der du bare kunne justere ringeminutter og SMS -ikke datatrafikk og MMS.

Først ut med et ordentlig skreddersydd abonnement ble i stedet Chess med On Flex, som ble lansert i mars 2009. Dette var et etterlengtet tilbud for aktive mobilbrukere.

I skrivende stund har ingen andre norske operatører villet - eller maktet - å etterligne Chess On Flex.

Les mer: Plukk og miks med Chess On Flex

Nyskapning
Som vi ser er det flere operatører som har stått for de nye abonnementskonseptene de siste fem årene. Dette tolker vi som et godt tegn, ettersom nyskapning har kommet fra både store og små operatører.

Alt i alt er det mobilbrukerne som tjener på å ha et dynamisk abonnementsmarked der alle aktører evner å finne på nye konsepter. Det kan føre til smartere og enda billigere abonnementsløsninger i årene som kommer.

Les også: Norges mest populære abonnement

Mer om
annonse