Tør du kjøpe brukt mobil?
Mange bytter ut mobiltelefonene som andre skifter dekk på bilen. Dermed blir det mange brukte, men likevel ganske nye og velfungerende mobiler som legges ut for salg.
Bare på Finn.no er det akkurat nå over 1100 annonser fra privatpersoner som ønsker å selge mobilene sine. Det er verdt å merke seg at det her er en salig blanding og rimelig nytt og eldgammelt, og for ikke å snakke om både kupp og latterlig høye priser.
Det er uansett ikke til å legge skjul på at man ved å kjøpe brukt skal spare penger. Men er det egentlig trygt å kjøpe seg en brukt mobil? Hvilke rettigheter har du, hvilke forholdsregler bør du ta og hva er sjansen for å bli lurt?
Litt dårligere rettigheter
Forbrukerrådet har i hvert fall ingen klager inne fra folk som har kjøpt mobiltelefon brukt, mens det til sammenligning er en haug med klager på bruktbilkjøp. Nå er det jo også snakk om et helt annet omfang og andre priser.
Regiondirektør i Forbrukerrådet i Tromsø, Helene Falch, minner likevel om at det er et litt annet regelverk som gjelder når man handler fra private enn fra forhandler.
- For kjøp fra private er det den gamle kjøpsloven som gjelder, mens den nye forbrukerkjøpsloven gjelder for kjøp fra forhandlere. Du har ikke fullt så gode rettigheter når du handler fra private, men reklamasjonsrett har du uansett, forklarer Falch.
I følge kjøpsloven har du to års reklamasjonsrett hvis varen ikke er i den stand den skulle være. Du skal i utgangspunktet henvende deg direkte til selger hvis det er noe feil, men av enkelhetshensyn kan du hoppe over ett ledd og gå til den opprinnelige butikken varen ble kjøpt i hvis reklamasjonsfristen der fortsatt gjelder.
Kvittering og kontrakt
- Det er alltid lurt å be om å få med den opprinnelige kvitteringen slik at du vet akkurat når varen er kjøpt og vet hvor lang reklamasjonstid du har. Ifølge den nye forbrukerkjøpsloven er det nå fem år for kjøp av mobil fra forhandler. Det kan også være lurt å sjekke om mobilen opprinnelig er kjøpt som næringsdrivende og ikke privatperson, for da er reklamasjonsfristen to år, sier Falch.
Hun oppfordrer også folk som skal handle brukt til å sjekke på kvitteringen at mobilen står på det navnet som selger den.
- Dette er en måte å forsikre seg om at mobilen ikke er stjålet, sier Falch.
Hun råder også folk til å bruke kjøpekontrakt og lage ordentlig avtale om frakt- og leveringsbestemmelser.
- Man finner utkast til en standard kjøpekontrakt på Finn.no. Unngå helst forhåndsbetaling, og betaler man med kredittkort og ikke får varen, kan man klage direkte til kortutsteder, sier Falch.
Andre tips
Det er selvfølgelig alltid også lurt å få en mest mulig nøyaktig beskrivelse av hvilken stand mobilen er i, slik at man slipper ubehagelige overraskelser. Bor du i nærheten av selger, er det absolutt anbefalt å møte opp personlig og ta en ordentlig titt på produktet før du kjøper.
Velger du å få varen tilsendt per post, er det svært viktig å være enig om alle formalitetene på forhånd.
Når du kjøper mobil, er det dessuten et par ting til du alltid bør sjekke. Det første er om mobilen har noen form for bindingstid, det andre er om telefonen er låst til en spesiell operatør.
Vi har også fått tips fra en leser angående forsikringssvindel. Han forteller at det er en økning i kjøpere/forsikringsselskaper som er blitt utsatt for dette.
Kjøper betaler gjerne telefonen kontant, og alt er tilsynelatende i orden og telefonen fungerer som den skal. Men så er selger ute etter både posen og sekken, og melder telefonen han nettopp har solgt stjålet. Da sperrer operatørene IMEI nummeret telefonen tilhører, og kjøper sitter da igjen med en over gjennomsnittet dyr mobil, og selger to ganger telefonens verdi utbetalt. Derfor er det viktig å sjekke IMEI nummeret, og nevne dette i kontrakten man benytter før man kjøper en telefon på bruktmarkedet.
Sørger du også for å få med kvitteringen, og reklamasjonstiden hos den opprinnelige forhandleren ikke er ute, bør du kunne regne med en ganske så sikker handel.