Til hovedinnhold

Ny runde for ”gode gamle Palm”

Ved årtusenskiftet var en Palm PDA noe av det heftigste du kunne eie. Men etter at mobiltelefonene overtok som elektroniske dagbøker har Palm mer eller mindre dødd ut. Vi har riktig nok en kollega i bransjen som den dag i dag insisterer på å bruke en Palm Tungsten, men så bruker han også kost når han barberer seg.

Palm har forsøkt seg i mobilbransjen, men uten videre hell. Etter diverse omrokeringer, fisjoner og fusjoner og til slutt salget av Palm OS, kan Palm ikke lenger påberope seg stjernestatus i teknomiljøet. I dag lager Palm mobiltelefoner med operativsystemet WebOS, men disse selges enn så lenge ikke i Norge.

Garnet VM

Men for den som ennå ikke er kommet over fasinasjonen for Jeff Hawkins udødelige OS fra midten av 90-tallet, så er det fremdeles håp. Operativsystemet heter riktig nok ikke Palm OS lenger. Dette merkenavnet har Palm solgt. I dag heter det Garnet OS, og brukes på – ehh – ikke noe vi kan komme på.

Men en Garnet Virtual Machine finnes. Med det menes at du har mulighet til å kjøre Garnet OS på toppen av et annet operativsystem, på samme måte som når folk installerer Windows på en Mac.

Kjører på Nokia

Garnet VM finnes nå i en ny betaversjon, beta 5, for Nokia N-series. Det betyr ikke at du kan kjøre det gamle Palm OS på Nokia-mobiler, men at du kan bruke det på Internettdingsene Nokia N810, N800 og N770.

Fordelen med dette er at du har tilgang til mange tusen programmer skrevet for Palm. Ifølge Access, som leverer Garnet VM, så skal det være mulig å kjøre minst 80 prosent av Palm-programmene på Garnet VM.

Ulempen er at du må ha en nokså kostbar PDA fra Nokia, og at dette er maskiner du ikke kan bruke som mobiltelefoner. Modellen N900, den eneste Maemo-maskinen med innbygget telefonmodul, kan ikke kjøre Garnet VM.

Mer om
annonse