Til hovedinnhold

Dette kan du gjøre med Microsofts nye «hologram»-briller

Microsoft har demonstrert sitt nye produkt «HoloLens».

YouTube/Microsoft

I januar i år dro Microsoft sløret av et nytt produkt kalt «HoloLens», som selskapet litt løselig definerer som «hologram»-briller. I forbindelse med den nylig avholdte Build 2015-konferansen viste Microsoft på nytt frem brillene, og delte også mer informasjon om maskinvaren til produktet.

Microsoft fokuserte blant annet på at HoloLens skal by på veldig høy grad av realisme og at den samtidig skal være enkel og bryderifri i bruk. I så måte krever den ingen tilkobling til en PC eller mobiltelefon, og den har ingen eksterne kameraer.

Komfortabel og kraftig

Den skal også være komfortabel å ha på seg takket være blant annet god vektdistribusjon, og har flere justeringsmuligheter slik at den passer for mange forskjellige hodestørrelser. Vekten er ennå uviss, men ifølge Micrsoft veier den «betydelig mindre» enn en vanlig laptop.

Innretningen fungerer altså ved å projisere bilder på en gjennomsiktig skjerm, for på den måten å «blande» virtuelle objekter med virkeligheten. Løsningen kalles som oftest for «utvidet virkelighet», noe som på ingen måte er nytt, men Microsoft mener altså de har tatt teknologien til det neste nivået med HoloLens.

HoloLens byr på avanserte sensorer og mye prosessorkraft. Foto: Microsoft

Produktet byr nemlig på mye prosessorkraft som skal gjøre de virtuelle bildene både realistiske og levere svært lav responstid. Brillene har ifølge Microsoft mer samlet prosessorkraft enn en bærbar PC, og byr på både en CPU og en dedikert grafikkprosessor. Den har imidlertid også en tredje prosessor.

Avanserte sensorer

Denne heter «Holographic Processing Unit» (HPU), og er en spesialdesignet prosessor som gir HoloLens mulighet til å forstå hvor du ser, hvilke håndbevegelser du utfører og til å kartlegge omgivelsene rundt deg i tre dimensjoner. Prosessoren mates med data fra avanserte sensorer i brillene som fanger opp alt hva du foretar deg.

Alt dette skal legge til rette for avansert interaksjon med de virtuelle objektene, og prosessorkraften sørger også for at selve de virtuelle objektene kan «integreres» i de virkelige omgivelsene på en svært sømløs og realistisk måte. I demonstrasjonsvideoer lagt ut av blant andre Cnet ser man blant annet hvordan man kan se videoinnhold på virtuelle skjermer på veggen, og hvordam skjermen kan «følge etter» brukeren.

Under demonstrasjonen viste Microsoft også frem hvordan en bruker styrer en virtuell, tredimensjonal robot som er «festet» på en fysisk robot som ruller rundt på scenen. Microsoft ser for seg en lang rekke bruksområder for dingsen sin, som omfatter alt fra kunst og ingeniørarbeid til læring, design og selvsagt underholdning. Mer informasjon finner du på produktsiden, og se også videoer under.

Microsoft viste også nylig frem sin nye nettleser: Den heter «Edge» »

annonse