Til hovedinnhold

Før var ordet «stock-kjøler» det verste du fant, men ikke nå lenger

AMDs nye standardkjøler er ti ganger så stille som den nåværende.

AMD

Standardkjøleren som følger med AMD eller Intels prosessorer er gjerne av nokså variabel kvalitet – spesielt for de av oss som bygger sterke spillmaskiner vi liker å tyne alle krefter ut av. Enten det kommer av at vi ønsker å overklokke prosessoren vår eller bryr oss litt ekstra om egenskaper som støy, temperatur og tilpasningsmuligheter, ser vi oss ofte om etter fordyrende alternativer i form av tredjepartskjølere.

Oppgraderer til «lydløs» prosessorkjøler

AMDs Wraith-kjøler med LED-belyst logo og ekstra gjennomført design forbeholdes de kraftigste prosessorene.
AMD

Nå har AMD tatt kritikken mot standardkjølerne på alvor. Under CES-messen i januar annonserte de sin nye «Wraith»-kjøler, som skulle inkluderes med et knippe av selskapets sterkeste prosessorer. Nå er Wraith lansert, og den første prosessoren som får bedre kjøling og lavere støynivå «ut av esken» blir FX 8370.

Wraith har 24 prosent større kjøleflate og byr på 34 prosent høyere luftflyt enn standardkjøleren, melder AMD.

Slik kan Wraith-kjøleren oppnå et øvre lydnivå på 39 desibel, noe som står i sterk kontrast til standardkjølerens 51 desibel under last. Ettersom en økning på 10 desibelenheter (dbA) tilsvarer en tidobling av lydtrykket betyr dette at standardkjøleren genererer over ti ganger mer støy enn Wraith-kjøleren. Ifølge AMD skal Wraith oppleves som nærmest lydløs under bruk.

LED-belyst

Ettersom AMD med Wraith-kjøleren setter som mål å stoppe behovet for å skaffe en tredjepartskjøler tenker selskapet også litt på designet. Derfor skal Wraith-kjøleren by på LED-belyst AMD-logo og en mer forseggjort utforming.

AMD forteller at de ikke vil ta seg mer betalt for prosessorer som kommer med Wraith-kjøleren, men FX 8370-prosessorer som allerede har havnet i butikkene med standardkjøler skal selges ut med en ny og lavere pris fra i dag.

Alle får ny og «lydløs» kjøler

New-AMD-Thermal-Solution-(9).
AMD

Mens Wraith-kjøleren forbeholdes AMDs ypperste prosessorer, og foreløpig kun inkluderes med FX 8370, får alle andre AMD-prosessorer også en oppgradert kjøler.

AMD har ikke gitt denne nye kjøleløsningen et spesielt navn, men med sin distinkte røde prosessorvifte tar den sikte på å bli selskapets nye standardkjøler med samme termiske egenskaper som Wraith-kjøleren.

Foreløpig vil den nye standardkjøleren leveres sammen med AMD 10-7860K, A8-7670K, A8-7650K, Athlon X4 870K, Athlon X4 860K og AMD Athlon X4 845. På sikt vil den nye standardkjøleren overta helt for den gamle støyende for alle modeller.

Tre nye prosessorer

AMD-kjennere la kanskje merke til et par nye prosessorer i oversikten ovenfor. Og, helt riktig, AMD benyttet nemlig anledningen til å lansere tre nyheter:

  • AMD A10-7860K
  • AMD A6-7470K
  • AMD Athlon X4 845

Den mest spennende nyheten, A10-7860K (3,6 GHz, 4 kjerner), minner om A10-7850K. Den har likevel et langt lavere strømforbruk med en oppgitt TDP på kun 65 watt kontra 95 watt for sistnevnte. Basefrekvensen er riktig nok 100 MHz lavere enn for A10-7850, men til gjengjeld har ferskingen fått en noe høyere klokket Radeon R7-grafikkløsning med åtte kjerner og selvsagt den nye, stillegående AMD-kjøleren.

AMD lager ikke bare prosessorer:
Slik blir selskapets nye «Polaris»-grafikkort »

annonse