Til hovedinnhold

Forskere har laget glass som skifter fra gjennomsiktig til sort på et blunk

Fremtidens vinduer trenger kanskje ikke gardiner og persienner.

MIT har vært åstedet for mange snedige oppfinnelser. Nå har de ivrige hjernene ved det kjente teknologiuniversitet kommet opp med nok en fiffig prototype som kan passe godt inn i fremtidens hjem, nemlig et nytt «smartvindu».

Den nye oppfinnelsen gjør det mulig å endre egenskapene til glass fra gjennomsiktig til sort ved å simpelthen trykke på en knapp.

Endrer kjapt med lite strøm

På denne måten kan selve vinduene blokkere ute sollys helt på egen hånd, uten behov for fysisk ekstrautstyr. Slike løsninger finnes riktignok allerede, men en av nyhetene med det nye MIT-konseptet er at det ikke krever elektrisitet.

Det vil si, det kreves ikke elektrisitet for å opprettholde den ene eller andre tilstanden, kun for selve vekslingen mellom dem. I tillegg skal glasset være i stand til å veksle mellom helt gjennomsiktig og helt svart på et blunk, noe andre løsninger ikke er i stand til.

I likhet med tilsvarende konsepter brukte MIT-forskerne såkalte «elektrokromiske» materialer. Slik materialer endre egenskapene til glasset ved at elektroner først skaper en negativ ladning i hele vinduet, før ioner deretter beveger seg gjennom vinduet for å gjenopprette balansen.

Brukte nytt materiale

I andre løsninger beveger ionene seg sakte gjennom glasset, som gjør at det tar lang tid før glasset skifter farge. MIT-forskerne benyttet imidlertid en ny type «svamp-aktig» elektokromisk materiale som har den egenskapen at både elektroner og ioner beveger seg svært raskt gjennom stoffet.

I tillegg har stoffet altså den egenskapen at den krever svært lite til ingen strøm, som gjør løsningen til et energieffektivt alternativ når det gjelder å for eksempel kjøle ned eller varme opp hus ved å stenge ut/holde inne varme. Ennå er det bare en prototype, og mye testing gjenstår. Les mer hos MIT.

Her er en annen snedig prototype-teknologi det jobbes med: Den kan gjøre det mulig å se 3D-filmer på kino uten briller »

(Via Engadget)

annonse