Tek.no

Nyhet

Nå får du lastet ned 4K-filmer

4K-boksen Redray har nettopp levert sin første 4K-video til en forbruker.

RED
5 Aug 2013 13:03

På tampen av fjoråret annonserte det amerikanske selskapet RED en egen 4K-boks og nettbasert distribusjonsplattform, henholdsvis ved navn Redray og Odemax. I mellomtiden har også japanske Sony kommet på banen og kunngjort en 4K-kompatibel PlayStation 4 og en egen dedikert 4K-avspiller, men RED fortsetter likevel satsingen på framtidens oppløsning.

FlatpanelsDK melder at den amerikanske virksomheten nylig sendte ut sin første 4K-film til en betalende kunde via Odemax, og dette markerer et viktig skritt videre mot økt utbredelse av 4K.

4K til folket

Slik ser Odemax ut.Foto: Odemax

RED er best kjent for å produsere relativt små og portable kameraer med en skyhøy oppløsning til en rimelig penge. Firmaet har imidlertid bestemt seg for å ikke bare kunne muliggjøre produksjonen av innhold, men også visningen av det i de tusen hjem.

På grunn av prislappen og tilgjengeligheten, er det bare noen få hjem som har tilgang til Redray og Odemax inntil videre, og sistnevnte er fremdeles i en betafase. Hensikten er til syvende og sist å tilby nedlasting eller strømming av 4K-innhold som spillefilmer, dokumentarer og TV-programmer til forbrukerne.

Til tross for en temmelig lav utbredelse hittil, finnes kunder allerede, og én av dem har nå lastet ned den første 4K-filmen via tjenesten.

Stor kortfilm

Den utkårede videoen er kortfilmen The Ballad of Danko Jones fra 2012, med blant andre Elijah Wood på rollelisten. Ifølge RED skal ikke den 23 minutter lange filmen ha hatt noen spesielt sterk komprimering, og filstørrelsen var på 4 GB.

Selskapet anslår at en langfilm i 4K således vil få en størrelse på 18 til 20 GB, og etter hvert skal man kunne strømme filmer fra Odemax mens man laster dem ned. Pris per film er ukjent, men Redray-avspilleren koster i alle fall 1750 dollar (over 10 000 kroner).

Stadig flere tilbyr 4K-avspilling:
I dag sender Sony ut 4K-boksen »

(Kilde: FlatpanelsDK)

Les også
Her er Sonys nye 4K-mediespiller
Les også
PlayStation 4 takler 4K
Les også
Bransjen vurderer 4K-Blu-ray
Les også
RED kliner til med 4K-spiller
annonse

Les også