Til hovedinnhold

Glem selvkjørende biler, Uber avslører at de skal begynne med flyvende taxier

Testingen skal starte om kort tid.

YouTube/Uber

Vi meldte første om Ubers storstilte planer om å tilby luftbårne taxitjenester i februar, og nå har selskapet omsider delt flere opplysninger om sin nye satsing. Det gjorde de i forbindelse med en stor konferanse kalt Elevate Summit, som gikk av stabelen på tirsdag.

Den mest interessante opplysningen fra konferansen er nok at Uber har planer om å teste ut sitt nye Elevate-system allerede i 2020, altså om relativt kort tid. Hvorvidt de faktisk oppnår dette målet gjenstår selvsagt å se.

«On demand»-tjeneste

Uber har allerede knyttet til seg en rekke partnere som skal hjelpe til med å realisere ambisjonene, og det jobbes også iherdig med flere ulike prototypedesign for farkostene som skal frakte Uber-kundene rundt i luften.

Konseptbilde av hvordan Uber ser for seg Uber Elevate-løsningen.
Uber

Uber Elevate ble først redegjort for i et eget dokument i fjor høst og dreier seg om «on demand»-tjenester bestående av et nettverk av flyvende taxier som skal sørge for rask og pålitelig lufttransport både mellom bysentra og forsteder, og innad i større byer. Fartøyene er små, elektriske og helikopter-lignende kjøretøy kalt VTOL (Vertical Take-off and Landing).

Hensikten er altså å redusere trafikkfortetningen man ser i dag, øke fleksibiliteten, samt å gjøre transport vesentlig rimeligere ved at man slipper å gjøre store investeringer i bakkebasert infrastruktur.

Kan bli billigere enn å eie bil

Det dreier seg altså om helikopteraktige innretninger, men ifølge Ubers beskrivelse skal VTOL-konseptet både være mer stillegående. Kjøretøyene skal også bli svært sikre, og meningen er å benytte selvkjørende teknologi. Det skal også bli en rimelig transportmetode, og Uber tror det er mulig å gjøre løsningen billigere enn å eie sin egen bil.

Selskapet skal ikke nødvendigvis bygge selv fartøyene selv, og peker på at det er mange ulike konsepter under utvikling av fra flere forskjellige aktører.

Ennå er alt imidlertid på et svært tidlig stadium, og det er mye som må være på plass før en løsning blir gangbar, ikke minst når det gjelder reguleringer fra myndighetenes side. Det er derfor høyst uvisst når vanlige forbrukere vil kunne dra nytte av teknologien.

Airbus jobber også med spennende fremtidsløsninger: Slik vil selskapet at vi skal bevege oss rundt i byene »

(Via Engadget)

annonse