Nyhet

Etter at svenskene måtte betale avgift på alle Kina-pakker, har handelen stupt

Fra første mars innførte PostNord i Sverige avgifter på alle pakker som kom inn til landet fra Kina og andre land utenfor EU. Denne avgiften var på minimum 75 kroner på alle pakker under 1500 kroner – i tillegg til moms.

Dermed hopet antall pakker som ikke ble hentet seg raskt opp. Hele 200 000 pakker var på et tidspunkt klare for å returneres til Kina, fordi ingen gadd å hente dem.

Nå, fem måneder senere, viser det seg at svenskene handler betydelig mindre fra Kina, melder Sweclockers.

50 prosent lavere

Svenskene har tidligere handlet mye fra Kina, hvor andelen i 2017 lå på 34 prosent av totalen. Ferske tall viser nå at denne andelen har blitt redusert med 50 prosent, og at den nå kun utgjør 17 prosent.

Ikke overraskende pekes det nye avgiftssystemet ut som hovedgrunnen for den dramatiske nedgangen. Men det betyr ikke nødvendigvis at være naboer i øst handler mindre på nettet av den grunn.

Handel fra Tyskland øker mest

Mens svenskene handler mindre fra Kina, har andre markeder sett en kraftig økning. Siden avgiften ikke gjelder for sendinger innen EU, har Tyskland gjort et solid byks i popularitet.

Den nye oversikten viser at andelen har økt fra 21 til 31 prosent, hvilket betyr at de overtar tronen som det mest populære landet å handle på nett fra. Rett bak følger Storbritannia opp med sine 30 prosent, mens USA ligger rett bak Kina med sine 16 prosent.

Ifølge de ferske tallene er det klær og sko som er de mest populære tingene som kjøpes over nettet, mens hjemme-elektronikk havner på en annenplass, mens bøker, bil- og MC-deler og sportsartikler havner på de resterende topp-fem plasseringene.

Har du lurt på hvorfor du kan få gratis frakt fra Kina?
Dette er verdenspostkonvensjonen >>>

(Kilde: Sweclockers)

Les også
Slik er elbilfordelene verden rundt
Les også
Du kan spare vanvittige summer på å kjøpe lokalt SIM-kort
Les også
Svenskene må sende tilbake 200 000 «kinapakker»
annonse