HP Pre³ - En råsterk proffmobil
Palms modeller har tradisjonelt blitt markedsført tungt mot bedriftsmarkedet og proffbrukere på grunn av de store fulltastaturene. HP Pre³ er den første modellen som tar over arven fra Palm etter oppkjøpet av HP, og den er intet unntak.
Blant annet stiller telefonen med det største fulltastaturet som har blitt brukt i disse modellene så langt. Den nye Pre-en ser imidlertid ut til å få styrker langt ut over det mobil tekstbehandling og regneark måtte kreve.
Lynrask enkeltkjerne
Telefonen er utstyrt med en skjerm på 3,58 tommer, og den har en oppløsning på 480 x 800 piksler, slik vi er vant til i denne størrelsen. Det dreier seg om en vanlig, men god, LCD-skjerm som gir grei fargegjengivelse, om enn ikke fullt så god som Samsungs Super AMOLED-varianter.
Motoren er en Snapdragon-brikke fra Qualcomm med en enkel prosessorkjerne i. Denne har en klokkehastighet på hele 1,4 GHz. Telefonen skal også ha 512 MB hurtigminne til operativsystem og applikasjoner, slik at kjøring av mange apps samtidig bør gå som en lek. For brukeren er 8 eller 16 GB lagringsplass tilgjengelig, avhengig av versjon.
Fleroppgavekjøring, eller multitasking om du vil, er også noe av det operativsystemet webOS har fått mest skryt for tidligere. Dette styres greit ved at hver applikasjon blir et såkalt "card" i menyen, og disse lar seg enkelt veksle mellom.
Fleroppgavekjøring med kort
Som vi kjenner fra Apples iOS og Googles Android fungerer det også her slik at applikasjonene i hovedsak går i dvale mens de ligger i bakgrunnen. På hvert av applikasjonskortene får vi se en forhåndsvisning av innholdet, men i motsetning til det vi så på BlackBerrys PlayBook står innholdet altså i ro på Pre³.
Bortsett fra den ulikheten har faktisk Pre³ noen ting til felles med BlackBerrys nettbrett. Eksempelvis foregår det meste av menynavigeringen ved at man trekker fingrene over skjermen, fremfor å trykke på bestemte knapper.
Som på PlayBook holder det å trekke et applikasjonskort oppover på skjermen for å avslutte applikasjonen, om man måtte ønske det. Veksling mellom applikasjonene skjer ved at man trekker fingrene vannrett over skjermen.
Ligger godt i hånden
Telefonen oppleves som svært rask og responsiv i alle ting vi gjør, og vi merker aldri noe til pauser i telefonens menysystem.
Tastaturet er også svært godt å trykke på, selv med ganske store pølsefingre. Formfaktoren oppleves også som ganske god til tross for at det dreier seg om en telefon med både stort fulltastatur og relativt stor skjerm.
Telefonen vi fikk prøvekjøre kjentes ellers nokså solid bygget, men den er også relativt tung med en vekt på 156 gram.
På materialsiden preges telefonen av matt plast på baksiden, i tillegg til et aluminiumspanel som er bak skjermen når telefonen er åpen. Forsiden domineres selvsagt av den store skjermen.
Nytt nett
På den tekniske siden har telefonen et par elementer som er forholdsvis nye. Dersom du har en såkalt "dual band"-ruter hjemme støtter Pre³ tilkobling med den nyeste standarden trådløst nett i frekvensområdene 2,4 og 5 GHz. Sistnevnte skal gi færre forstyrrelser fra omkringliggende nett eller elektriske produkter som for eksempel mikrobølgeovnen din.
Pre³ støtter også Palm Touchstone, som er en trådløs lader som virker ved hjelp av induksjon, altså omtrent på samme måte som en elektrisk tannbørste. Vi er ikke helt sikre på om det er mulig å bruke alternative trådløse ladere for å få dette til å fungere.