Tek.no

Nyhet

Asus frister med fine farger og en alvorlig arbeidsstasjon

Kommer trolig på markedet i løpet av året.

Vegar Jansen, Tek.no
7 Sept 2018 17:47

Tek.no/Berlin: Taiwanske Asus drar ofte noe morsomt opp fra hatten under messer, men på årets IFA har det vært lite nytt å spore fra den kanten – trolig fordi de brant opp det meste av kruttet under Computex tidligere i sommer.

Men der var ikke vi denne gangen, så det var artig å se at noe som ble vist fram i Taipei også hadde funnet veien til Berlin. Så vi tok en kikk på en prototype av arbeidsstasjonen Mini PC ProArt PA90, en modell som muligens kommer i handelen mot slutten av året.

ProArt PA90 er ganske sylinderformet og minner således litt om veldig høy Mac Pro, der poenget er at oppadstigende luft og spesielle vifteløsninger skal sørge for gode kjøleegenskaper uten for mye støy.

Når topplokket er festet med teip, vitner det om et ikke helt ferdig produkt.
Vegar Jansen, Tek.no

Den kommende modellen fra Asus ser ut til å være konstruert med det samme prinsippet i tankene, men skal i tillegg være bygd slik at det er kurant å oppgradere den dersom det skulle behøves.

«Quadro inside»

Vegar Jansen, Tek.no

På innsiden sitter det ifølge Asus et Quadro-grafikkort fra Nvidia og en Core i-prosessor fra Intel, men da PC-en strategisk nok ikke var utstyrt med tastatur og mus ble det vanskelig å sjekke akkurat hva som var innabords.

Med tanke på at det er en prototype, er det uansett heller ikke sikkert at den er bestykket med det den skal ha når den kommer i butikkene.

Men etter alt å dømme kommer dette til å bli en dugelig maskin med gode muligheter for deg med mange skjermer og tunge jobber.

De fleste portene sitter på PC-ens bakside.
Vegar Jansen, Tek.no

Intel Optane-støtte er på plass, mens fire DisplayPort-porter, to Thunderbolt 3-porter og to USB 3.1 Gen 2-porter vil sørge for god fart mot eksterne enheter.

Buet og fargerik skjerm

Ved siden av PA90 kunne vi også se en skjerm som heller ikke er på markedet ennå: Asus ProArt PA34VC.

Dette produktet er i hovedsak ment for folk som driver med bildebehandling, videoredigering og andre oppgaver der det er viktig med korrekt fargegjengivelse.

Foten forteller.
Vegar Jansen, Tek.no

Som modellnavnet også sier noe om er ProArt PA34VC en 34-tommers skjerm, da i det kjekke 21:9-formatet med en oppløsning på 3440 x 1440 piksler. Den er dessuten buet og har en kurvatur på 1900R, så vi tenker jo at denne modellen ville gjort seg godt på kontoret hjemme.

Vegar Jansen, Tek.no

Ettersom den skal ha god kontroll på fargene, kan panelet vise 100 prosent av sRGB-fargerommet og kommer fiks ferdig kalibrert fra fabrikken. Men PA34VC er også utstyrt med Asus' egen «ProArt Calibration Technology» som kan være hendig dersom den må rekalibreres.

Skjermen kan kobles til gjennom Thunderbolt 3, DisplayPort 1.2 og HDMI 2.0.

I likhet med ProArt PA90 vil også PA34VC trolig komme på markedet i løpet av året. Vi fikk oppgitt en pris på 1300 euro for skjermen, og det samme som startpris for PC-en, men da disse i hovedsak er ment for bedriftssegmentet er det litt uklart om merverdiavgift er kalkulert inn i dette.

annonse

Les også