Til hovedinnhold

Nå får Google og Apple konkurranse

Nye operativsystemer for mobiltelefoner lanseres som perler på en snor.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Apple med sitt iOS-operativsystem og Google med Android har fått råde grunnen nesten alene i lang tid, i hvert fall hvis vi snakker om operativsystemer beregnet på de mest avanserte telefonene.

Nå begynner det imidlertid å dukke opp en rekke alternativer, i tillegg til de "selvsagte", som Microsoft med Windows Phone.

Samsung har nå annonsert at utviklerverktøyene til Tizen 2.0, operativsystemet de har utviklet i samarbeid med Intel, nå er klare.

Vil gjøre seg mindre avhengig av Google

Tizen støttes av en rekke mobiloperatører og mobilprodusenter, og enkelte ser på dette operativsystemet som en mulig konkurrent til Android i enkelte markeder. Tizen er en sammenslåing av de gamle systemene Limo og Meego.

Ifølge Computerworld går det rykter om at Samsung selv planlegger en serie med mobiltelefoner basert på Tizen, for å redusere avhengigheten til Android etter at Google kjøpte opp Samsungs konkurrent Motorola Mobility.

Telenor med på Firefox OS-lansering

Også andre produsenter vil ha sin del av markedet for mobile operativsystemer. Mozilla har søndag den 26. februar en pressekonferanse på Mobile World Congress, hvor de etter alt å dømme vil lansere mobiloperativsystemet Firefox OS. Dagen etter lanserer ZTE nye mobiltelefoner, og ut fra invitasjonen vi har fått til pressekonferansen vil det antagelig dreie seg om en mobiltelefon som kjører Firefox OS.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas kommer til å være tilstede på ZTE-pressekonferansen mandag. Hvis vi skal spekulere, vil vi tro det dreier seg om rimelige Firefox-mobiler beregnet på såkalte "emerging markets", det vil si utviklingsland og "fremvoksende økonomier".

En annen aktør som kaster seg inn i mobil-OS-bransjen er Ubuntu, som selskapet Canonical står bak. Ubuntu uttalte nylig at de første Ubuntu-mobilene vil komme på markedet til høsten, og denne uken lanserte Canonical også Ubuntu OS for nettbrett.

Hvem som blir vinnerne og taperne i OS-krigen, gjenstår å se.

Les også:Ubuntu er for bedrifter som setter sikkerhet først

Tror du noen kan klare å utfordre Android og iOS? Bruk kommentarfeltet nedenfor artikkelen.

annonse