Nyhet

Disse Thunderbolt-kablene er 30 ganger så lange

Optiske kabler strekker seg lenger enn kopper.

Under den pågående IDF-konferansen (Intel Developer Forum) i San Francisco kan det amerikanske selskapet Corning melde at de har fått godkjent sine optiske Thunderbolt-kabler av Intel.

Allerede tidligere i år under CES-messen i Las Vegas viste Corning oss de nye kablene, som nå har blitt sertifisert, og etter alt å dømme snart blir å finne i butikkhyllene.

– Optiske Thunderbolt-kabler fra Corning gir brukerne raskere tilgang til å flytte data mellom enheter over en distanse kabler av kopper ikke klarer, forklarer Bernhard Deutsch i Corning.

Spås en lys fremtid

Thunderbolt, til høyre, er ventet å ta over mange av oppgavene til USB. Foto: Corning

Den store akilleshælen for Thunderbolt-teknologien har til nå vært at kablene ikke har kunnet være lengre enn tre meter. Grunnen til dette er at de nåværende kablene er laget av kobber. Metaller vil alltid ha en viss elektrisk motstand, og derfor begrenset signalstyrke over lengre avstander.

Men med de nye godkjente optiske kablene er det ikke noe lengre noe problem å overgå denne tremeters grensen. En rask titt på Cornings hjemmesider viser at det tilsynelatende vil komme kabler med lengder på alt i fra 10 meter og opp til 100 meter.

Foruten å ha en vesentlig lengre rekkevidde er det også andre egenskaper som gjør de optiske kablene interessante. De er blant annet kun halvparten så tykke, samtidig som vektforskjellen kan være på hele 80 prosent i forhold til kabler laget av kobber. De skal også tåle en trøkk, og det skal i teorien ikke være noe problem å slå en knute på kabelen.

Raskere enn USB

En av grunnene til at Thunderbolt er spådd å bli fremtidens overføringsteknologi, er hastigheten den klarer å oppnå. Her kan i teorien alle produkter bruke samme type kabel, som klarer å overføre data med en hastighet på 10 gigabit/s. Dette er til sammenligning dobbelt så raskt som USB 3.0 sin potensielle topphastighet.

På samme måte som USB kan også Thunderbolt videreføres via flere produkter før det ender opp i maskinen din. For eksempel kan du hekte en ekstern harddisk til skjermen din før du igjen kobler skjermen til maskinen. Thunderbolt er begrenset til seks enheter som kan kobles sammen på denne måten. Men, teknologien baner også vei for folk som ønsker å tenke utenfor boksen. Her har du et eksempel på hvordan Thunderbolt kan brukes til å lage et eksternt skjermkort på en bærbar datamaskin.

Har du lyst å spille spill i ekstrem oppløsning?
Les vår test av Asus sin nye 4K-skjerm »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Superraskt bredbånd testet ut i Storbritannia
Les også
Her er noen av verdens raskeste minnemoduler
Les også
Se de optiske Thunderbolt-kablene i aksjon
Les også
Intels nye fiberteknologi er superrask
Les også
Intel bekrefter ny og superrask Thunderbolt
Les også
Nå får Thunderbolt og USB-kablene solid lengde
annonse