Tek.no

Nyhet

Googles talestyring får hjelp fra Ulsteinvik

Tjenesten må forstå hele 11 000 ulike måter å si «skru av Wi-Fi» på.

Tek.no
10 Juli 2015 11:03

Selv om de fleste av oss kanskje ikke snakker til mobilen vår ennå, er det åpenbart at mobilprodusentene gjerne vil at vi skal gjøre det. Nå begynner det endelig å bli Norges tur. Apples Siri har dukket opp på norsk i tidlige utgaver av neste iOS, og Google Nå er gradvis på vei til å bli norsk.

Foreløpig støtter tjenesten bare enkle kommandoer om for eksempel å sende tekstmeldinger eller ringe noen i kontaktlisten, og du kan heller ikke si «OK Google» til den foreløpig, en funksjon Google enn så lenge ikke vil si noe om når dukker opp.

Vikebladet Vestposten melder nå at mye av æren for Googles språkstøtte tilhører Sjur Hatlø fra Ulsteinvik i Møre og Romsdal. Hatlø har eneansvar for selve språkforståelsen, mens noen andre tar seg av innlesing av tale.

— Målet er at man skal kunne snakke med telefonen slik som man snakker med hvem som helst, forklarer Hatlø til avisen.

Mange tusen variasjoner

Sjur Hatlø fra Ulsteinvik har ansvaret for å få Googles talegjenkjenning til å forstå mange tusen variasjoner av dagligdagse kommandoer. Foto: Eirik Husøy/Vikebladet Vestposten

Det er ikke nødvendigvis helt enkelt, et poeng som illustreres med de ekstremt mange ulike variasjonene samme forespørsel kan ha. Å be telefonen skru av trådløst nett kan gjøres på hele 11 000 forskjellige måter. Vil du be telefonen din om å sende en tekstmelding skal selve kommandoen kunne gjøres på rundt 7000 forskjellige måter.

Målet er at telefonen skal forstå samtlige av disse variasjonene. Dermed er det et vell av ulike ordstillinger og talemåter som må gjenkjennes. I tillegg skal det også være vanskelig for slike løsninger å gjenkjenne lange navn og mellomnavn på norsk, ettersom teknologien sliter med å skille mellom ordene.

Hatlø jobber til daglig ved Googles hovedkvarter i Mountain View, utenfor San Francisco. Du kan lese mer om hvordan det er å jobbe hos Google i Vikebladets artikkel.

Vi besøkte Googles hovedkvarter i 2012. Her kan du se hvordan Googleplex så ut fra innsiden den gang »

Les også
Microsofts talegjenkjenning er nå like god som mennesker
Les også
Nå skal Googles selvkjørende biler ut på vanlige veier
Les også
Dette er verdens beste arbeidsplass
annonse

Les også