Til hovedinnhold

Her finner vi verdens raskeste Internett

Hver husstand har en gjennomsnittlig topphastighet på 54,1 megabit i sekundet.

DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0 / iStock, 19894607

En gang i kvartalet gir Internett-selskapet Akamai ut en rapport om nettets tilstand på verdensbasis. Selskapet mottar informasjon gjennom sin såkalte Intelligent Platform, og kan da fortelle oss noe om hastigheter, utbredelse av bredbånd, nettverksproblemer og så videre.

Rapporten gir et innblikk i den generelle trenden på Internett i tredje kvartal 2012. Blant høydepunktene er at såkalt «angrepstrafikk» har økt, mens den globale netthastigheten har minsket litt. Mobiltrafikk øker derimot betraktelig.

Landet som scoret best på raskt nett, er Hongkong – med en gjennomsnittlig topphastighet på hele 54,1 megabit i sekundet. Hongkong er formelt sett en administrativ region i Kina, men i denne kåringen er det skilt ut som et eget «land». Sør-Korea hadde derimot den høyeste hastigheten over hele fjøla.

Sjekk hvor rask internettlinje du har: Prøv Speedometeret på Teknofil.no

Kina angrepsversting

Kina står bak mest ondartet trafikk på nett. Her er et bilde fra millionbyen Chongqing.Foto: Chen Hualin / Wikimedia Commons

Skadelig trafikk som DDoS-angrep og lignende stammet fra 180 ulike land. Kina er verstingen i klassen, med et ansvar for nesten en tredjedel av den observerte trafikken – med USA og Russland på henholdsvis andre- og tredjeplass.

Mot slutten av tredje kvartal observerte Akamai en mengde DDoS-angrep mot nettsteder til banker og andre finansinstitusjoner. Trafikknivåene her kunne nå opp til 65 gigabit i sekundet.

Større bredbåndutbredelse

Akamai noterer en økning på antall unike IP-adresser med 2,7 prosent mellom andre og tredje kvartal. Det totale antallet er nå på over 683 millioner.

Gjennomsnittlig hastighet på Internett verden over synker derimot med 6,8 prosent til 2,8 megabit i sekundet. Den gjennomsnittlige topphastigheten minsket med 1,4 prosent til 15,9 megabit i sekundet.

Hongkong gjør det bra på Internett. Her er en statue av Bruce Lee.Foto: Johnson Lau / Wikimedia Commons

Sør-Korea har verdens høyeste gjennomsnittsfart på 14,7 megabit i sekundet, mens Hongkong tar førsteplassen når det gjelder høyest gjennomsnittlig topphastighet – med hele 54,1 megabit i sekundet å skryte av.

På verdensbasis øker utbredelsen av såkalt «raskt bredbånd», det vil si hastigheter over 10 megabit i sekundet, med 8,8 prosent. Sør-Korea er landet med størst utbredelse.

Her er topp ti når det gjelder høyest gjennomsnittlige Internett-hastigheter (megabit i sekundet i parentes):

  1. Hongkong (54,1)
  2. Sør-Korea (48,8)
  3. Japan (42,2)
  4. Latvia (37,5)
  5. Romania (37,4)
  6. Belgia (32,7)
  7. Sveits (32,4)
  8. Bulgaria (32,1)
  9. Israel (30,9)
  10. Singapore (30,7)

USA havnet på 14. plass med 29,6 megabit i sekundet, mens Norge hadde en gjennomsnittlig topphastighet på 23,2 megabit i sekundet.

Mobiltrafikk doblet

På mobilfronten har datatrafikken doblet på ett år. Gjennomsnittlige hastigheter her går fra 7,8 megabit i sekundet og helt ned til 324 kilobit i sekundet på verdensbasis.

På mobilnettverk står Android for 37,6 prosent av alle forespørsler, mens Apples Mobile Safari er rett bak med 35,7 prosent. Når man regner med alle nettverk, står imidlertid Apple for 60,1 prosent, mens Android er ansvarlig for bare 23,1 prosent.

Sjekk ut Akamais kvartalrapport på den offisielle nettsiden.

(Kilde: Akamai)

annonse