Til hovedinnhold

– Det er ikke sikkert vi har nok iPad-er

Det kan bli vanskelig å få fatt i iPad Mini med Retina-skjerm.

For bare noen dager siden satte analytikerne i IHS fingeren på et problem som kan bli vanskelig for Apple. De hevdet nemlig at selskapet bare får tak i skjermer nok til å dekke en tredel av etterspørselen (Amobil.no). Nå bekrefter Apple-sjef, Tim Cook, langt på vei problemstillingen.

– Det er uklart om vi vil ha nok [av iPad Mini med Retina-skjerm] for kvartalet. Du vet aldri helt hvor etterspørselen ligger før salget starter, forklarte Cook da han presenterte kvartalsregnskapet i en telefonkonferanse nylig.

Aldri overflod

Det er nesten aldri overflod av et gitt Apple-produkt rett etter lansering, noe som gir seg utslag i lange køer utenfor Apple-butikker verden rundt. Likevel pleier tilgangen å bedre seg relativt raskt, og etter to-tre uker er situasjonen vanligvis normalisert.

Dersom det stemmer at Apple kun klarer å dekke en tredel av etterspørselen i inneværende kvartal, risikerer selskapet å gå glipp av store summer i julehandelen, som er den viktigste salgssesongen i året.

Stadig optimistiske

Cook har likevel ikke negative utsikter til kommende sesong. Apple har nemlig enda et nylansert nettbrett i form av iPad Air, som det foreløpig ikke ventes å bli mangel på.

– Jeg tror det blir en iPad-jul, sa Cook.

Apple må imidlertid leve med å ha skuffet analytikere og investorer noe, i sitt siste kvartal. Elektronikkjempen solgte nemlig "bare" 14,1 millioner iPad-er i siste kvartal, en halv million mindre enn det som var ventet.

Lavere marginer

Til tross for rekordsalg av sin nye iPhone-generasjon, og en stor og ny satsing på Kina, har er Apples marginer nedadgående. I fjerde kvartal 2012 hadde selskapet en margin på hele 40 prosent. Etter samme kvartal i år, rapporterer Apple om marginer på 37 prosent.

Satsingen i Kina er også en del av årsaken til bekymringen. Selv med to nylanserte modeller, tilgjengelig fra første salgsdag, i Kina, Hong Kong og Taiwan, økte omsetningen i området kun med seks prosent.

Usikkerhet rundt iPhone 5C

Det er også knyttet noe spenning til etterspørselen etter den rimeligste iPhone-modellen, iPhone 5C. Det spekuleres i at Apple er for sent ute med en billigere produkt, og har tapt muligheten til konkurrenter.

Til tross for at Apple fortsatt gjør det svært skarpt, er altså analytikerne litt skuffet over selskapets siste kvartal. Denne skuffelsen ble tilsynelatende også delt av aksjonærene, som sendte Apple-aksjen ned med fem prosent i etterkant av kvartalsrapporten.

Les også: Tynnere og lettere iPad fra Apple

(Kilder: cnet.com, reuters.com)

annonse