Tek.no

Nyhet

Bli stående, og sett deg

Slik fungerer stolen som ikke er en stol.

Noonee/montasje
21 Aug 2014 16:02

Du har kanskje hørt om eksoskjeletter tidligere – en slags robotdrakt som du tar på deg, og som gjør at du for eksempel kan løfte tyngre. Nå har et sveitsisk oppstartsselskap funnet et nytt bruksområde for et slags eksoskjelett, melder CNN.

Noonee står bak oppfinnelsen de kaller «Chairless chair» (Den stolløse stolen), en dings som gjør det mulig å sette seg ned hvor som helst, dog halvveis i knestående.

Eksoskjelett på jobb

Løsningen fungerer slik at du fester et eksoskjelett på baksiden av bena og med et belte rundt hoften. Skyv ut rumpa til du finner en behagelig «sittestilling», og lås fast stillingen. Deretter aktiveres 6V-batteriet som driver eksoskjelettet, som skal være nok til å støtte kroppsvekten din. Ettersom ryggen din holdes rett, vil dette ifølge produsenten være en bedre sittestilling enn det du vil få i en vanlig stol.

Selve eksoskjelettet veier for øvrig bare 2 kg. Materialene Noonee har brukt for å lage det er aluminium og karbonfiber.

– Tenk om du hadde en av disse når du reiste på et folksomt tog: Det ville gjort reisen langt mer komfortabel. Men vi tenker også på folk som står i kassen i butikker, bønder som plukker frukt, eller til og med leger på operasjonsstuen. En stol ville ikke vært praktisk, men Chairless Chair ville fungert helt fint, sier Noone-sjef Keith Gunura til CNN.

Teknikken de bruker skal for øvrig minne litt om fjæringen på biler. Da er det kanskje passende at nettopp bilprodusentene Audi og BMW er blant de første som skal teste ut løsningen på sine fabrikkmedarbeidere. Allerede neste måned går BMW i gang med testingen. Der blir mange av de ansatte stående i timevis i løpet av arbeidsdagen, noe som blant annet kan føre til ryggplager og trøtthet.

Noonee skriver selv at dette skal være en «billig løsning», men vi finner ingen veiledende pris på Chairless Chair, eller når den vil komme i salg. Videoen under er kanskje ikke så veldig spennende, men den viser i alle fall hvordan løsningen fungerer:

Her bruker de eksoskjeletter på jobben
Robotdraktene gir ekstra styrke til tunge løft »

(Kilder: CNN, Facebook (Noonee))

annonse

Les også