Tek.no

Nyhet

Gikk til topps for andre gang på rad

Månedens beste bilder for mars er kåret.

Cato Osaland
11 Apr 2014 05:30

Hver ukedag velger vi et bilde som blir Dagens bilde fra Bildekritikken. Disse dagsvinnerne er så med i konkurransen om å bli Månedens bilde. Vinneren av denne kåringen får et gavekort på 1000 kr på Japan Photo XXL. Bildet vil også være med i vurderingen om å bli årets bilde her på Akam.

Nå har juryen kikket nærmere på alle dagsvinnerne fra mars, diskutert for og i mot og så kåret en vinner:

Månedens bilde i mars er «Nocturne» av Cato Osaland.

Vinnerbildet kan du se i toppen av artikkelen, og i bildekarusellen i bunn av artikkelen kan du se bildene som nesten nådde opp.

Juryens begrunnelse

Der Annie Leibovitz' svanebilde er ganske søtt og sjarmerende, stiller dette bildet i en helt annen klasse.
Det er vakkert og uhyggelig på en og samme tid. Her er det ingen pen, striglet svane, men en ganske rufsete, sliten en. Inntrykket forsterkes av det intense blikket og den litt truende posituren til modellen.
Det er et bilde fullt av fortelling – og bare fantasien setter grenser for hvilke. Alt sitter: Uttrykket, komposisjonen, teknisk kvalitet.

Fordi bildet er i et annet format enn toppbildeformatet vårt, har vi måttet gjøre et utsnitt for å få bildet til å passe artikkelformatet vårt. Se derfor også gjerne hele bildet her.

Se bildet som ble Årets bilde for 2013

Inspirert av natten

Cato Osaland er en av de ivrigste bidragsyterne i bildekritikken, og halte da også iland seieren som månedens bilde for februar.

Da vi tok kontakt med ham for å høre hva som lå bak denne månedens vinnerbidrag, hadde han følgende å fortelle:

–Til «Nocturne», som originalt er en betegnelse på en musikalsk komposisjon til eller inspirert av natten, valgte jeg å fokusere på symbolikk. Svaner er ofte er ansett som symboler på kjærlighet og attrå, men ettersom min stil heller er en kontrast til dette så følte jeg meg heldig da jeg fikk anledning til å fotografere en påkjørt ungsvane. Temaet jeg valgte å fokusere på var kjærlighetssavn, ettersom svanen er død, men ikke forlatt.

Cato understreker at svanen er anskaffet på lovlig vis og ble behandlet med respekt. Også modellen ble passet godt på.

– Modellen var forståelig nok litt overrasket da jeg forklarte konseptet, men tross særheten taklet han det veldig bra og presterte godt. Noen pauser med antibac var inkludert.

– Jeg er på flere måter inspirert av Annie Leibovitz og er en stor tilhenger av det hun har produsert opp gjennom årene. Det som virkelig fanger min interesse ved foto er å gi fotografer samme elementer for se hvordan de tolker og deretter kommuniserer ulike budskap.

Hele lista

Hvert jurymedlem har gitt tre poeng til sitt favorittbilde, to poeng til andreplassen, og ett poeng til tredjeplassen. Når vi da teller opp ser listen over poenggitte bilder slik ut:

Se alle bildene som ble dagens bilde i mars

Flere leserbilder

En av de beste måtene å lære fotografi på, er å se på bilder andre har tatt, og lese deres egne og andres kommentarer og betraktninger rundt dem. Her er noen forslag til hvor du kan gå for å finne mer av dette her på Akam:

  • Bildekritikk - I bildekritikken kan du legge inn bilder og kommentere andres. Dagens bilde velges herfra.
  • Dagens bilde - Her finner du tidligere bilder som har blitt kårets til dagens bilde.
  • Månedstrådene - Hver måned får sin egen forumtråd hvor du og andre lesere kan legge ut bilder og vise dem frem til resten av forumet.
  • Månedsgjennomgangene - Redaksjonen plukker bilder fra månedstrådene og kommenterer dem i artikler som du finner samlet her.

Har du noen bilder du er stolt av? Del med oss og vinn en forstørrelse av det!

Les også
Fem ting vi kan lære av Cato Osaland
Les også
Han er bare 18 år og tar imponerende bilder
Les også
Dette er månedens bilde
Les også
Gi et hjerte til favorittbildet ditt
annonse

Les også