Nå kan forskerne lage energi på samme måten som solen
Viktig gjennombrudd kan revolusjonere energiproduksjon.
Det å utvikle mer effektive energikilder er jo som kjent viktig for samfunnet som helhet, og i datasammenheng også noe som kan gi gevinster ved å gjøre det rimeligere å drive for eksempel energikrevende serverparker og superdatamaskiner.
Nå kan nettstedet Ars Technica melde om en gjeng amerikanske forskere som har gjort et viktig gjennombrudd innen kjernefysisk energiproduksjon, som kan være det første skrittet mot helt nye og ekstremt effektive energikilder.
Kontrollert fusjon
Det forskerne gjorde var at de klarte å skape såkalt kjernefysisk fusjon i et laboratorium. Kjernefysisk fusjon er den samme prosessen som skjer i stjerner og går ut på at atomkjerner smelter sammen og danner tyngre kjerner, en prosess som frigir enorme mengder energi.
Til forskjell fra såkalt kjernefysisk fisjon, som benyttes i atombomber og kjernekraftverk, har fusjon vært svært vanskelig å gjenskape under kontrollerte forhold på Jorden, fordi prosessen krever vanvittig høye temperaturer og enormt trykk.
Denne hindringen klarte forskerne imidlertid å overkomme ved hjelp av en ny, eksperimentell tilnærming. Forskerne brukte en liten kapsel på bare to millimeter, som på innsiden var belagt med hydrogen-isotoper av samme type som brukes i såkalte fusjonsbomber, også kalt hydrogenbomber.
Denne kapselen ble plassert i en gullsylinder. For å starte fusjonsprosessen fyrte forskerne så av hele 192 høyenergilasere, som reagerte med gullet og dannet røntgenstråler som varmer opp kapselen slik at den «imploderte» og startet fusjonen.
Tok ett milliarddels sekund
Selve fusjonen skjedde under et trykk som er utrolige 150 millarder ganger høyere enn det atmosfæriske trykket, og tok bare under ett milliarddels sekund.
Selve gjennombruddet består er at forskerne nå har vist at det er mulig å produsere mer energi enn det som forbrukes, noe som altså i teorien kan gjøre fremtidens energiproduksjon mye mer effektiv og bærekraftig.
Til tross for at eksperimentet anses som viktig er det likevel lang vei igjen før fusjonsteknologi eventuelt kan utnyttes i full skala. Hele forskningsdokumentet kan du lese hos magasinet Nature (krever abonnement).
Det skjer også fremskritt på andre fronter: Grafén kan gjøre elektronikken 1000 ganger raskere »
(Kilde: Ars Technica)