Tek.no

Nyhet

Denne dingsen er som en promillemåler for cannabis

Snart kan politiet lett fakke de som «tjaller» og kjører.

Shutterstock/Cannabix Technologies
18 Nov 2014 06:00

Marijuana er i ferd med å bli helt- eller delvis lovlig i flere delstater i USA, hvor mange hevder rusmiddelet i alle fall ikke er noe farligere enn alkohol, melder VG. I andre delstater er derimot motstanden fortsatt stor.

Bak rattet kan i alle tilfeller en sjåfør som er påvirket av cannabis utgjøre en stor fare, akkurat som fyllekjørere. Politiet har i årevis hatt muligheten til å påvise alkoholpåvirkning med en promillemåler (alkometer), mens andre rusmidler har vært problematiske. Nå skriver Mashable at det har kommet et lignende produkt som like raskt kan avgjøre om sjåføren er «høy».

Tidligere har politiet trengt en urinprøve eller en spyttprøve for å kunne påvise forekomst av virkestoffet tetrahydrocannabinol (THC). Slike tester kan det ta inntil 72 timer å få svar på.

Inspirert av svensk forskning

Cannabis-måleren har siden i sommer vært under utvikling av selskapet Cannabix Technologies. De har delvis basert seg på en forskningsrapport fra Dr. Olof Beck fra Karolinska Institutet fra 2010, som viste en metode for nettopp å kunne påvise forekomst av THC i en blåsetest.

Her ser du en video om det kommende produktet:

Hva skal den brukes til?

Foreløpig har Cannabix Technologies kun en prototype, men de skal etter planen lansere et ferdig produkt i slutten av 2015. Da vil de i første omgang tilby produktet til trafikkpolitiet i amerikanske delstater, med spesielt fokus på statene som nå har legalisert rusmiddelet.

I tillegg har selskapet planer om å selge THC-måleren til store bedrifter, som dermed får mulighet til å sjekke om arbeidstakerne stiller ruset på jobb. I risikoyrker kan dette muligens være et sikkerhetstiltak for å unngå skader.

På sikt ønsker Cannabix Technologies angivelig å selge produktet i butikk også, slik at hvem som helst kan kjøpe seg en slik måler.

Tidligere Facebook-ansatt avslører hvilke bilder som blir sensurert
– Du kan røyke marijuana på Facebook, men ikke dyrke det »

(Kilder: Mashable, Cannabix Technologies)

annonse

Les også