Tek.no

Nyhet

Apple reagerer på kritisk BBC-dokumentar

Avslørte tvilsomme forhold ved kinesiske fabrikke.

SumOfUs.org
22 Des 2014 17:00

Det er en kjent sak at Apple produserer de fleste produktene sine utenfor USA, nærmere bestemt via det store taiwanske selskapet Foxconn, hvis kinesiske fabrikker i lengre tid har blitt møtt med kritikk for uverdige arbeidsforhold.

Som en konsekvens har det flere ganger blitt lovet bot og bedring, og det har senere blitt rapportert at arbeidsforholdene ved de kinesiske fabrikkene Apple bruker faktisk er i ferd med å forbedre seg. Som BBC nå melder ser det imidlertid ut til at forholdene ved fabrikkene fremdeles har et godt stykke igjen.

Måtte jobbe 18 dager i strekk

I en undercover-dokumentar avdekket kanalen nylig forholdene ved fabrikker hvor arbeidere jobber med å sette sammen den nye iPhone 6-telefonen og Mac-maskiner. Denne gangen var det ikke Foxconn-fabrikker som ble undersøkt, men fabrikker tilhørende et annet taiwansk selskap kalt Pegatron, som holder til utenfor den kinesiske storbyen Shanghai.

I arbeidet med dokumentarfilmen ga journalistene seg ut for å være arbeidere for å få et mest mulig realistisk innblikk i forholdene. Én av journalistene måtte i ett tilfelle jobbe 18 dager i strekk uten å få så mye som én dag fri, til tross for at vedkommende anmodet om en fridag.

En annen reporter jobbet 16-timers dager og uttalte at han var så sliten da han var tilbake på rommet sitt at han ikke engang orket å spise, selv om han var sulten. Han fikk heller ikke sove om natten på grunn av stresset. I filmen kom det også frem at arbeidere som jobbet 12-timers dager sovnet på fabrikken.

– Vi gjør mer enn de fleste for å rette på forholdene

Apple selv ønsket ikke å stille til intervju i forbindelse med dokumentarfilmen, men sa i en uttalelse at de ikke er enige i filmens konklusjoner. Selskapet bedyret at de gjør mer enn de fleste andre selskaper de vet om når det gjelder å jobbe for trygge og rettferdige arbeidsforhold.

iPhone-produsenten sa at det er vanlig for arbeidere å ta seg en blund i pausene, men at de skulle undersøke påstanden om at arbeidere sovner mens de utfører arbeid. Videre sa selskapet at de overvåker arbeidstiden til over én million arbeidere, og at Pegatron-arbeidere jobber 55 timer i uken i gjennomsnitt.

– Vi jobber med leverandører for å ta tak i mangler, og vi ser kontinuerlig og betydelig forbedring, men vi vet at vi aldri blir ferdige med arbeidet, sa Apple i en uttalelse.

Nå ser det ut til at Apple også skal satse på VR: Det kan ny patenter og stillingsutlysninger tyde på »

Les også
Større iPad kan være på vei
Les også
Her knuser de vei for Apples nye hovedkontor
Les også
Slik skal Apple bli mer ansvarlige
Les også
Apple-fabrikkene i Kina får bedre arbeidsforhold
annonse

Les også