Nyhet

Har ikke fått mer enn 300 000 kroner

Kronerulling til DLD-rettsak går tregt.

Med 89 mot 80 stemmer ble lovendringene som innfører EUs datalagringsdirektiv(DLD) i Norge, vedtatt 4. april i år. Før den tid hadde debatten rast frem og tilbake mellom de ulike partiene, og blant folk flest.

Foreningen Digitalt Personvern, med den tidligere lederen for Datatilsynet Georg Apenes i spissen, har varslet et rettslig oppgjør DLD. For å få til dette startet han en kronerulling for å hente inn to millioner kroner, kroner som foreløpig ruller tregt.

Til Digi.no forteller Apenes at pengene trillet inn når initiativet fikk medieomtale for to månender siden, men at den nå har stoppet litt opp.

– Trass høflige anmodninger til ressurssterke organisasjoner og individer, samt de politiske partiene på stortinget, er det overraskende få som vil gi noe, sier Apenes.

–Tilbakemeldingene har ofte vært negative. Det er overraskende. Flere manifisterer liberale verdier, men synes ikke det er viktig å prøve hvor langt disse verdiene er nedfelt i det norske lovverket, fortsetter han.

Den største enkeltdonasjonen har kommet fra Norwegian UNIX User Group, på 25 000 kroner. Det betyr at Digitalt Personvern nå har samlet inn 300 000 kroner, men det mangler fortsatt 1,7 millioner kroner.

Rettssak først i 2013

Planen til Apenes var opprinnelig å gå til sak så fort som mulig etter innføringen av DLD 1. juli neste år, men nå kan det se ut til at det må vente litt.

Til digi.no sier han nå at det neppe blir noe søksmål før tidligst et stykke ut i 2013. Direktivet må først implementeres, før en innbygger sier at overvåkningen DLD består av er noe som ikke kan gjøres i Norge.

Selv om hele 85 prosent av beløpet Digitalt Personvern trenger for å føre en rettssak helt til høyesterett fortsatt mangler, er ikke Apenes bekymret. Selv sier han at om det kommer til stykket, stiller han personlig opp med bøsse på Karl Johans gate.

Ønsker du å bidra med en liten eller stor sum finner du kontoinformasjon på organisasjonens hjemmesider. Det er også mulig å støtte rettsaken via grasrotandelen til Norsk Tipping.

(Kilde: Digi)

Les også
Drar datalagringsdirektivet for retten
Les også
Datalagringsdirektivet utsettes
annonse