NyhetSkal bli bedre enn GPS

Nytt GPS-aktig system finner ut nøyaktig hvor du er

Med feilmargin på noen få tommer.

Vanlig GPS kan være nyttig å bruke på smarttelefonen, i bilen eller liknende. Presisjonen på nøyaktig hvor man er plassert er ofte så som så, men nå hevder et nystartet australsk firma at de har økt treffsikkerheten – noe som skal gjøre at lokaliseringsenheter finner ut nøyaktig hvor du befinner deg – med noen få tommers feilmargin.

Australske Locata har visstnok funnet ut hvordan man øker treffsikkerheten ved å etterlikne funksjoner til verdensrombaserte GPS-satelitter – men på en mer nærliggende og billigere måte.

Bruker tidsforskjeller

Locatas teknologi benytter seg av bakkebaserte "LocataLites" – enheter på størrelse med vanlige bøker – plassert rundt omkring på et gitt område. Hver enhet har en klokke og kommuniserer med andre LocataLites i nærheten, for på den måten å synkronisere tid med de andre.

Når en håndholdt enhet innen dekningsområdet sender forespørsel om å finne ut sin plassering, spør den alle LocataLite-enhetene i nærheten. Den håndholdte enheten finner deretter ut hvor langt unna den er hver LocataLite ved å måle tidsdifferansen fra hvert signal den får tilbake – med marginer på noen få nanosekunder.

Ved å bruke disse tidsforskjellene kan den håndholdte enheten triangulere sin posisjon innen området til LocataLite-enhetene, og finne ut nøyaktig plassering.

Billigere og enklere

Siden LocataLite-enhetene er plassert på bakken fremfor oppe i verdensrommet, tar det kortere tid å motta signalene. GPS-satelitter bruker i tillegg dyre atomklokker, mens Locata-boksene benytter seg av enklere og billigere teknologi og WiFi for distribusjon.

Dette gjør enhetene mye billigere å sette ut, noe som kan øke dekningsområder til å også gjelde steder som tradisjonelle GPS-tjenester ikke klarer å dekke.

Planer om ekspansjon

Per i dag blir Locatas system brukt innen spesielle områder – som for eksempel det amerikanske luftforsvarets missilprøvefelt White Sands i New Mexico.

Fra og med neste måned har Locata planer om å jobbe med andre selskaper om å få teknologien inn i mindre mottakere og om mulig forsterke allerede eksisterende GPS-basert teknologi.

(Kilde: Consumer Reports)

Les også
Minnepinne og vibrator i ett
Les også
Dette egget gjør deg til en superatlet
Les også
Få varsel over nettet når klesvasken er klar
Les også
Anonymous bygger eget sosialt nettverk
Les også
Nå kommer det virtuelle prøverommet
Les også
TomTom solgte trafikkdata
Les også
Logitech Alert - Utrolig enkel videoovervåkning
annonse