Tek.no

Nyhet

ESA bygger gigapikselkamera

Skal fotografere Melkeveien

Gigapikselkameraet vil være montert på Gaia-satelitten. Foto:Illustrasjon ESA
18 Juli 2011 04:00

Når det kommer til rom-prosjekter må man tenke størst mulig og utnytte den allerede eksisterende teknologien på best mulig måte. Dette gjelder ihvertfall når man ønsker å lage det mest presise fotografiet av vår galakse, som består av mellom 200 og 400 milliarder stjerner.

Men ifølge European Space Agency (ESA) har de montert det de kaller for “det største kameraet i romhistorien”. Kameraet består ev intet mindre enn 106 CCD-brikker på 4,500×1,966 pixler per brikke.

Skal lage 3D-kart

Dette kameraet kommer til å være en sentral del av ESAs Gaia-prosjekt, som har som mål å lage det største og mest presise 3D-kartet over galaksen vår. Satelitten vil reise i en bestemt bane som minimerer hindringer (av Solen og Jorden) i kameraets synsfelt. Den vil i løpet av en femårs-periode, kartlegge posisjoner, avstander, bevegelser og endringer i lysstyrke. Det er forventet at Gaia vil oppdage tusenvis av nye himmellegemer, slik som ekstra planeter utenfor vårt solsystem og mislykkede stjerner kalt brune dverger. Innenfor vårt eget solsystem, vil Gaia også observere flere hundre tusen asteroider.

Gaia-prosjektet ble godkjent i 2000 , og vil bli skutt opp i 2012.

annonse

Les også