Tek.no

Nyhet

Nå blir mobildekningen bedre

Marius Røstad
6 Sept 2007 09:01

I disse valgtider er det selvsagt en fordel å kunne vise handlekraft. Senterpartiets Åslaug Haga viser dette med måte med sesongens valgflesk til mobilbrukerne. Hun forteller at regjeringen vil bla opp én milliard kroner for å bedre mobildekningen i landet.
- Det er flere hvite flekker en jeg var klar over. Mobildekningen må opp så fort som mulig, sier kommunalminister Åslaug Haga til NTB.
Spesielt vil nok dette glede Senterpartiets kjernevelgere. Tradisjonelt sett bor disse ofte i mer grisgrendte strøk, der mobildekningen ikke nødvendigvis er like bra som midt i byen.

Les også:
- Vil ikke ha dekning
- De merkeligste dekningstriksene
- Parkbenk nedrent av kontaktsøkende

Inviterer til dugnad
Onsdag ba hun mobiloperatørene om å komme med synspunkter for hvordan full mobildekning kunne oppnås raskes mulig. Samtidig ber hun fylker, kommuner og næringsliv i distriktene til å komme opp med nok en milliard til ny infrastruktur.
- Konsekvensene er store hvis det ikke kommer en rask utbygging. Vi kan ikke leve med at det blir et digitalt klasseskille mellom by og land, sier statsråden.
I første omgang legger regjeringen 155 millioner kroner på bordet neste år. I løpet av sju år skal de til sammen ha bevilget én milliard kroner til å forbedre dekningen.
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor hevder rundt 200 tettsteder med minst 25 hus, og 2.000 kilometer riksvei og tunneler ikke har mobildekning. Telegiganten har regnet ut at det koster rundt 900 millioner kroner på å sikre mobildekning til resten av befolkningen. Skal alle områder i hele landet ha full dekning må det investeres to milliarder kroner.

Uenighet om teknologi
Det er imidlertid ikke full enighet blant mobiloperatørene om hvordan veien videre bør bli til. Telenor og NetCom vil bygge ut GSM900-nettet videre, mens Nordisk Mobiltelefon (Ice) vil satse på 3G-teknologi.
- Vi må ikke investere i gammel teknologi. 3G-teknologien er det eneste vi kan satse på. Det vil koste 500 millioner kroner å få 100 prosent mobildekning, sier administrerende direktør Matthias Peter i Nordisk Mobiltelefon til NTB.
Hvilken løsning som velges og hvilke samarbeidspartnere som brukes vil departementet ta stilling til før desember.

annonse

Les også