Denne kan gi superrask lagring

Memristoren kan plassere både SSD-er og harddisker på sidelinja.

Det har tatt 37 år for forskerne å få denne helsprøe ideen fra papir til en fungerende prototype. Minneprodusenten Hynix og HP har nå fullført utviklingen av en «memristor». Dette er lagringsteknologi som kan utklassere mye av det vi i dag kjenner, både vanlig DRAM, SSD-er og harddisker.

Det er ikke uten grunn at man har valgt å jobbe med denne teknologien så lenge. Om den skulle vise seg å fungere så godt i praksis som man har trodd, får man det beste fra alle kanter av markedet.

En memristor skal nemlig bli raskere og mer kompakt enn vanlig DRAM, den skal ikke miste data når strømmen kuttes og ytelsen skal være like god både under lesing og skriving – i motsetting til SSD-ene. På toppen av dette kan masseproduksjonen senke prisene helt ned til det lave nivået harddisker befinner seg på.

Endrer motstand under press

En memristor er en form for minne som «husker» data fordi man kan regulere motstanden gjennom materialet. Avhengig av hvor mye strøm som sendes igjennom, endrer motstanden seg. Men når strømmen så forsvinner holdes motstanden så på det punktet den var når strømmen gikk igjennom.

Denne motstanden kan da bli tolket om til ren data.

En av forskerne som har jobbet med memristoren, Anthony Kenyon ved University College i London, sier til BBC at de foreløpig ikke har måleutstyr som er godt nok til å måle deler av ytelsen.

– Flash-minne bruker rundt 10 000 nanosekunder på bytte tilstand, men med vår enhet kan vi ikke måle hvor rask den er. Utstyret vårt går bare ned til 90 nanosekunder. Memristoren er minst så rask, men trolig enda raskere, sier Kenyon til BBC.

En memristor skal også bruke rundt 100 ganger mindre energi for å lese og skrive data.

Kommer om to år

Det er HP og Hynix som foreløpig har kommet lengst med å gjøre teknologien kommersiell. Til Teknisk Ukeblad sier HP at vi får se memristorene på markedet i 2014, i første omgang som en erstatter for harddisker og minnesystemer i servere.

På det tidspunktet vil prisen være høy. Håpet er at når markedet blir kjent med hvilke fordeler memristorern bærer, kan etterspørselen øke og prisen senkes over tid.

(Kilde: HP, BBC, TU)

Les også
Seagate Backup Plus Portable: En liten og lur ekstern harddisk
Les også
Western Digital vil fylle harddisker med helium
Les også
Kjøp riktig minnekort til mobilen
Les også
Forskere vil lagre data med nanomagneter
Les også
Nå blir det enklere å bytte til SSD
Les også
Denne SSD-en kommer med en farlig knapp
Les også
Seagate når milepæl i lagringstetthet
Les også
Spår SSD-ene en kjip fremtid
Les også
Laser gjør harddisken 1000 ganger raskere
annonse