Tek.no

Nyhet

Amazon slettet alle bøkene og stengte henne ute

Norsk Kindle-eier aner ikke hvorfor.

iStock, 19239173
Jørgen Elton Nilsen
23 Okt 2012 11:08

På en ferietur i Syden fikk Linn Jordet Nygaard sin e-bok-leser Kindle ødelagt. Så fort hun kom hjem tok hun kontakt med produsenten Amazons kundesenter, for å høre hva hun kun gjøre. Det endte med at hun mistet tilgang til bøkene på hennes Kindle, og hun ble utestengt fra hele tjenesten.

Den rådende e-boktjenesten til nettgiganten ga ikke en god forklaring på hverken hvorfor hun ble kastet ut, eller hvorfor alle bøkene hun hadde betalt for ble fjernet.

Det er på bloggen til Martin Bekkelund at historien og e-post-korrespondansen med Amazon har blitt gjengitt. Historien spres nå av en rekke medier, også i USA.

– Utestengt for misbruk

Da Jordet Nygaard tok kontakt med Amazons kundesenter for å få sendt sin Kindle til service tidligere denne måneden, fikk hun først svar av en leder i Amazons britiske kundesenter, Michael Murphy. Han fortalte at kontoen hennes ble stengt fordi den kunne knyttes til en annen konto hos tjenesten, som tidligere er stengt på grunn av misbruk.

Han fortalte videre at brukervilkårene hun har godkjent, spesifiserer at at Amazon har retten til å nekte å yte service, avslutte kontoer samt slette eller redigere innholdet på enhetene.

Videre fortalte han at om Jordet Nygaard oppretter en ny konto, vil også denne bli stengt. Hun var da i praksis utestengt fra tjenesten for godt.

Selv kjente hun seg ikke igjen i anklagene fra Amazon, og sender en ny e-post for å få klarhet i hva som har skjedd.

– Vær vennlig å forstå at stengingen av kontoen er et permanent tiltak, forteller Murphy til henne.

Jordet Nygaard prøvde nok en gang å få klarhet i situasjonen, men ble blankt avvist av Amazons kundeservice.

– Først tenkte jeg «dette går ikke an», det kommer sikkert til å løse seg hvis jeg skriver en mail. Da jeg fikk den siste mailen måtte jeg bare le. Men jeg synes det er veldig synd, de har et fantastisk bra produkt, sier Jordet Nygaard til NRK.no.

– Alternativet er å gå til sak mot Amazon

– Denne saken viser hva som kan skje når amerikanske selskap håndhever vilkårene de har satt. Nå blir dette en skremselssak, men det viser resultatet av Amazons måte å gjøre business på, forteller Thomas Nortvedt, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet til NRK.no.

Det at Jordet Nygaard takket "ja" til Amazons brukervilkår da hun ble kunde, står i senter av problemet:

– Hun har de rettighetene som hun har sagt ja til i brukervilkårene. I tillegg har vi noen norske lover som kan komme til anvendelse, det er en litt mer usikker vei å gå. Da må hun ha en rettslig arena, og alternativet blir å gå til sak mot Amazon, sier Nortvedt til NRK.no.

Til Digi.no forteller Olav Torvund, jusprofessor og partner i advokatselskapet Bing Hodneland, at britiske Amazon er underlagt Luxenburgs lover.

– I Norsk rett har vi ikke noen lovgivning som direkte regulerer et tilfelle som dette. Noen av klausulene om at man kan stenge alle tjenester etter eget forgodtbefinnende, ensidig endring av avtalen og så videre, kan antageligvis settes til side etter avtaleloven § 36 om urimelige avtaler, skriver Torvund i en e-post til Digi.no.

Fikk tilbake tilgangen

Etter at nyheten om Jordet Nygaards Kindle-problemer spredde seg som ild i tørt gress i går, fikk hun sent mandag kveld brått tilgang til sine bøker igjen, skriver Digi.no.

Hun fikk en telefon fra Amazon, der en person tilbød hende å sende en ny Kindle – uten å ville snakke stort om kontoen.

– Vi vil gjerne klare opp i vår policy på området. Kontoens status skal ikke påvirke noen kunders mulighet til å få tilgang til sitt bibliotek. Dersom noen kunder har problemer med å koble seg til sitt innhold bør hun eller han ta kontakt med kundeservice for hjelp, skriver Kinley Pearsall, PR-rådgiver i Amazon Kindle til digi.no.

(Kilde: Bekkelund.net, NRK.no, Digi.no)

Les også
Musikkgigant konkurs
Les også
Store forandringer for Play.com
Les også
Vil la deg handle direkte i annonsene
Les også
Amazon fjernet homofil litteratur
annonse

Les også