Til hovedinnhold

Denne 3D TV-en krever ikke briller

Panasonic viser frem en 103-tommers plasma-TV med brilleløs 3D.

Panasonic

Lanseringene på IFA-messen i Berlin har for alvor satt i gang. Som vanlig på IFA-messen er fokuset på forbrukerprodukter, og i går kunne Panasonic stolt vise frem det de selv mener er det neste steget i 3D-sjangeren. De har nemlig laget en gigantisk plasma-TV på 103 tommer som kan by på den største brillefrie 3D-opplevelsen så langt.

Ikke først, men størst

Dette er ikke første gang vi ser et 3D-produkt som ikke krever briller. Både LG og Toshiba har allerede brilleløse 3D-skjermer på markedet.

Disse er imidlertid langt mindre enn Panasonics nye beist, og Panasonic lover i tillegg et langt bedre bilde, takket være deres patenterte Plasma Display Panel-teknologi (PDP).

Begrenset teknologi

Mens dagens 3D-skjermer krever at du har dedikerte 3D-briller, skal Panasonics nye TV kunne vise dybde uten noen ekstra hjelpemiddel. Brillefri 3D-teknologi, også kjent som autostereoskopi, fungerer som oftest slik at et spesielt filter på skjermen sørger for å vise ulike bilder til hvert øye. Dette krever imidlertid at seeren sitter akkurat i "sweet spoten", slik at riktige bilder blir sendt til riktig øye. Sitter man litt til siden eller for langt vekk, vil noen detaljer forsvinne, mens andre bilder blir doble.

Det er på dette feltet TV-produsentene stadig jobber med forbedringer, slik at du skal kunne sitte på flere steder uten å miste 3D-effekten. Senest i mai skrev vi om en ny type filter som kunne vise brillefrie 3D-bilder ved seks ulike steder foran TV-en.

Flere nettsteder som har fått se på Panasonic-TV-en, sier at du fortsatt er nødt til å finne nøyaktig det riktige plassen for å få den riktige 3D-effekten. Problemet skal være ekstra merkbart ettersom Panasonics TV er så stor, noe som gjør "sweet spoten" enda mindre. Det er tross alt et større areal som skal bli levert med større nøyaktighet, slik at hele bildet kan sees i 3D.

Vi har tenkt å se på TV-en så fort vi kan og vil komme tilbake med mer informasjon så fort vi har gjort opp en mening om Panasonics forsøk på en brillefri 3D-TV.

(Kilder: HD tv test, Tech Radar)

annonse