Til hovedinnhold

– Windows Phone 8 er svært konkurransedyktig

Analytikere er positive til Microsofts nylanserte operativsystem.

Windows Phone 8 vil få mye å si for den haltende mobilkjempen Nokia fremover. Her er toppmodellen Lumia 920.

Etter å ha vist frem Windows Phone 8 litt etter litt helt siden juni, lanserte Microsoft endelig operativsystemet i sin helhet i går kveld.

Operativsystemet har flere nye funksjoner, inkludert sosiale knutepunkt for grupper av kontaktene dine, en egen infrastruktur for musikk og Kids Corner, som skal gjøre det trygt å overlate mobilen til barn.

Fem telefoner

Det ble ikke lansert nye telefoner på gårsdagens arrangement, men det allerede før operativsystemet ble ordentlig lansert har Samsung, Nokia og HTC vist frem til sammen fem telefoner som skal kjøre på plattformen.

Hvilke følger lanseringen vil få er foreløpig usikkert. I tiden som har ledet opp til lanseringen, og den korte tiden etter lanseringen, er det først og fremst to ting som opptar analytikerne; Vil Windows Phone 8 være nok til å gi Microsoft et skikkelig innpass i smartmobilmarkedet igjen, og vil det innpasset komme i tide til å berge Nokia.

Les også: Nokias siste sjanse

– Risikabelt å bytte plattform

Nick Dillon fra analysebyrået Ovum hevder at Microsofts unike hjemmeskjerm så langt har vært en markedsmessig hindring for operativsystemet.

– Fordi hjemmeskjermene ser så annerledes ut i forhold til de etablerte smarte operativsystemene ser mulige kunder på overgangen til Windows Phone som en risiko, selv om det ikke er noe galt med operativsystemet, forteller han i en pressemelding.

Utbredelse og markedsføring

Dillon forventer imidlertid at Microsoft vil tjene på at de har rullet ut Metro-grensesnittet både på spillkonsollen Xbox, og i Windows 8 for datamaskiner og nettbrett. Disse fordelene skal komme både ved at folk kjenner disse produktene fra før, og ved at markedsføringspengene som brukes på Windows 8 også vil gagne Windows Phone 8.

I tillegg til disse fordelene mener Dillon og Ovum at det nå er langt større optimisme blant operatørene rundt utsiktene for Windows Phone 8. Da Windows Phone 7.5 ble lansert fikk ikke Microsoft noe særlig støtte i å selge plattformen sin. At støtten nå er der tyder på en generell overbevisning om at Microsofts økosystem nå er komplett, sier Dillon.

– Svært konkurransedyktig plattform

Al Hilva fra analysebyrået IDC er en annen analytiker som nå mener det ser lovende ut for Microsoft.

– Plattformen virker svært konkurransedyktig, og maskinvaren vil være på linje med det vi ser for for iOS og Android, både når det kommer til krefter, skjermoppløsning, kamera og datatilkobling, forklarer Hilva i en uttalelse til Bloomberg.com.

Ovum forutser at plattformen vil øke fremover, om enn ikke i rakettfart. Windows Phone har i dag 4,5 prosent markedsandel blant smarttelefonene, og analysebyrået venter at denne vil stige til 13 prosent i 2017.

Les også: Live-blogg fra Microsoft-lanseringen (Amobil.no)

Uviss mottakelse i markedet

De store børsene på Wall Street i New York er for tiden stengt på grunn av det kraftige uværet som er på vei inn over USA. Det er ventet at den neste handelsdagen først vil komme på onsdag, og da vil vi sannsynligvis også få en pekepinn på hvordan markedet har tatt i mot Microsofts lansering.

Stengte børser var ikke det eneste som påvirket Microsofts fremtidsutsikter i går. Googles lanseringsarrangement for Android 4.2 og en rekke nye produkter skulle vært avholdt i New York. Arrangementet ble avlyst, men det hindret ikke søkegiganten i å lansere en rekke nye produkter sammen med partnerne LG, Samsung og Asus.

Les også: Android 4.2 Jelly Bean er lansert (Amobil.no)

(Kilder: reuters.com, bloomberg.com, pressemelding)

Mer om
annonse