Snart kan en datamaskin bestemme karakteren din

Kunstig intelligens er like flink til å bedømme prøver som mennesker.

Snart finnes det vel knapt en oppgave som ikke datamaskiner og roboter kan gjøre for oss – eller enda bedre enn oss. Sist ut på denne fronten er at lærere eller sensorer bør begynne å føle seg utrygge, for de kan bli byttet ut i fremtiden.

En amerikansk studie viser at datamaskiner er like dyktige som lærere til å bedømme standardiserte stiler (eller SATs som det heter i USA). Å få en god karakter forutsetter at eleven følger en viss formel, og slike stiler har ingen krav til verken dine evner innen prosa eller moraldiskusjon. Dette skriver Discover Magazine på sine nettsider.

20 000 stiler

Et forskningslag har latt ni programmer med kunstig intelligens gå gjennom 20 000 stiler, og resultatet viser at karakterene i det store og hele samsvarer med karakterene til de menneskelige sensorene.

Standardstilene er så formelbaserte at selskaper kan benytte seg av algoritmer for å bedømme dem. Den påviste likheten mellom menneske og maskin viser dermed at elever ikke får dårligere karakterer av datamaskiner som ikke nødvendigvis forstår ordentlig språk og grammatikk.

Mulig å lure

Det er riktignok mulig å "lure" slike programmer med for eksempel feil fakta, grammatisk tullball og plagiater. Alt dette ble påvist av en lærer ved det amerikanske universitetet MIT, men det skal fremdeles være vanskelig for vanlige elever å kunne lure systemet på den måten i løpet av den korte tiden testen tar. I tillegg finnes det andre programmer som tar seg av nettopp slike problemer.

Om slike sensormetoder blir utbredt i skolevesenet gjenstår å se. Teknologien utvikler seg i alle fall lynraskt, og når du har valget mellom en stresset sensor med et par minutter til rådighet eller en analytisk datamaskin for å bedømme stilen din, kan det være at sistnevnte likevel er det beste alternativet.

Les også
Vil sende skjermsignalet ditt gjennom nettskyen
Les også
Lærer'n din skulle bare visst...
Les også
Kunstig intelligens elsker katter
Les også
Panasonic vil bytte ut skoletavla
Les også
Har klart å høste elektrisitet fra virus
Les også
Bygger spøkelsesby til 1 milliard dollar
Les også
Her er 5 nye datakonsepter fra Microsoft
Les også
To av ti stjeler data når de slutter
Les også
– I fremtiden får vi robotprostituerte
Les også
Datamaskin drives av krabber
Les også
Valgte Futurama-Bender som president
Les også
Vil forby trådløst nett på skoler
annonse