Massivt Facebook-eksperiment skaper raseri

Utførte kontroversielt eksperiment i all hemmelighet.

For selve giganten innen sosiale medier, Facebook, er ikke bekymringer rundt sikkerhet og personvern akkurat ukjent, og nå rapporteres det om et nytt fremstøt fra selskapet som har reist en del etiske problemstillinger.

Som blant andre avisen The Guardian melder har Facebook nylig foretatt et høyst uvanlig eksperiment på sine brukere som allerede har vekket sterke reaksjoner.

Eksperimentet gikk ut på å manipulere informasjonen i nyhetsstrømmene på Facebook.

Har følelsesmessig «smitteeffekt»

Nyhetsstrømmene genereres ved hjelp av en algortime som benytter ulike parametre som antall kommentarer, hvem som står bak informasjonen, hva slags type informasjon det er snakk om og andre ting.

Eksperimentet innebar å filtrere disse listene på en slik måte at de fikk et mer positivt eller negativt preg, i den hensikt å finne ut hvorvidt dette igjen påvirket adferden til dem som så på nyhetsfeedene. Forsøket skal ha omfattet 689 000 Facebook-brukere.

Resultatet var at brukere ganske riktig lot seg påvirke av manipuleringen, i den forstand at deres egne adferd på Facebook ble endret på en slik måte at den gjenspeilet tonen i de filtrerte nyhetsfeedene.

– Følelsesmessige tilstander kan overføres til andre via følelsesmessig «smitte», som fører til at folk opplever de samme følelsene uten at de er klar over det, står det i forskningsdokumentet, som ble publisert i vitenskapsjournalen Proceedings of the National Academy of Sciences of America (PNAS).

Møter kritikk

En talsperson for selskapet som The Guardian var i kontakt med, sa at studien ble utført for å forbedre tjenesten og for å gjøre innholdet på Facebook så relevant og spennende som mulig for brukerne. Et viktig ledd i dette er ifølge talspersonen å finne ut hvordan folk reagerer på ulike typer innhold på nettstedet.

Forskningsdokumentet slår fast at studien er i samsvar med Facebooks retningslinjer for bruk av data, men flere er likevel sterkt kritisk til det nye fremstøtet. Blant annet på Twitter har flere brukere gitt uttrykk for til dels kraftige reaksjoner.

I forbindelse med saken skrev også en jussprofessor på bloggen sin at det i henhold til amerikansk lovgivning må redegjøres for hva som er hensikten med studien og at de som deltar må gjøre det frivillig. Det ble ikke gjort i dette tilfellet.

Som nettstedet Business Insider melder var til og med psykologiprofessoren som arbeidet med å redigere rapporten for PNAS, Susan Fiske, selv skeptisk til studien da hun først så den. Fiske endret imidlertid mening da hun hørte at Facebook manipulerer nyhetsfeeden hele tiden, og hun mener det først og fremst er Facebook folk har problemer med, og ikke eksperimentet som sådan.

Facebook har stadig ting på gang: Snart kan tjenesten gjenkjenne ansikter like godt som mennesker »

Les også
Det belgiske datatilsynet går til sak mot Facebook
Les også
Rikingene har fått sin egen «Facebook»
Les også
Nå skal det bli mindre søppelposter på Facebook
Les også
Avdøde Robin Williams' datter forlot Twitter etter grov sjikane
Les også
Datingnettside utførte sære eksperimenter på brukerne sine
Les også
Facebook har gjennomført hundrevis av forsøk på brukerne sine
Les også
Facebook «beklager» omstridt eksperiment på brukerne
Les også
Her diskuteres Facebook-hacking, svindel og konspirasjoner
Les også
– Ta nå og skift passord, for svingende
Les også
Facebook og Oculus Rift vil lage tidenes nettspill
Les også
Facebook bekrefter: Registrerte meldinger du ikke publiserte
annonse