Tek.no

Nyhet

Nå har det kommet klær som skal beskytte mot datatyveri

Antiviruskongen Norton med nye, spenstige fremstøt.

Betabrand
26 Des 2014 13:00

I møte med den stadig økende trusselen fra datatyver dukker det hele tiden opp nye idéer og ny teknologi som skal forbedre sikkerheten. Nå har det kommet et nytt konsept fra folk som har tenkt litt «utenfor boksen» når det gjelder sikkerhetsløsninger.

Som nettstedet The Verge rapporterer har datasikkerhetsteknologien nå beveget seg inn på et heller uventet, men samtidig kanskje logisk, område. Et selskap som heter Betabrand har nemlig presentert <i>klær</i> som skal gi brukeren beskyttelse mot tyveri av digitale data.

Slik ser de RFID-blokkerende buksene ut.Foto: Betabrand

Jeans og blazer med RFID-blokkering

Klesplaggene det er snakk om er et par jeans og en blazer med ganske spesielle egenskaper. De byr nemlig på tekstiler som blokkerer såkalt radiofrekvensidentifikasjon (RFID). RFID er en metode som kriminelle blant annet kan bruke til å skanne ting som pass og kontaktløse kredittkort for å stjele sensitive opplysninger.

De to plaggene, som har fått navnene Ready Jeans og Work-It Blazer, kommer med flere lommer med RFID-blokkering som du kan legge utsatte objekter i. Plaggene er utviklet i samarbeid med antiviruskongen Norton, som for øvrig har satt har satt sitt navn på produktene.

Begge produktene er lagt ut av Betabrand som finansieringsprosjekter, omtrent som på Kickstarter. Jeans-paret har allerede kommet i mål med finansieringsmålet, mens blazeren ennå har et stykke igjen. Prisene ligger i skrivende stund på 151 dollar for buksene og 148 dollar for blazeren. Planene er å sende ut de første eksemplarene i februar neste år.

10 millioner tyverier i året

Ifølge Betabrand skjer det rundt 10 millioner «lommetyverier» av digital informasjon hvert år, og RFID-avlesere er et av de vanligste verktøyene som benyttes til slike tyverier. Det antas visstnok at rundt 70 prosent av kredittkort er sårbare for denne type angrep. Det er på bakgrunn av dette at selskapet kom opp med de nye produktene.

På hjemmesiden sin opplyser selskapet samtidig at plaggene likevel ikke er en erstatning for generell varsomhet, og at ikke engang RFID-blokkerende tekstiler klarer å beskytte mot absolutt alle radiofrekvenser med 100 prosent sikkerhet. Effektiviteten til slike tekstiler kan også svekkes av slitasje eller ved å bruke dem feil.

Andre typer hacking kan nok ikke klesplagg beskytte mot: Nå har Sony stanset visningen av en kinofilm på grunn av trusler fra hackere som brøt seg inn hos selskapet »

Les også
Derfor elsker naturforskerne teknologi
Les også
Hackere har lekket tusenvis av passord og kredittkortnumre fra en rekke Internett-tjenester
Les også
Hackere stjal manuset til den nye James Bond-filmen
Les også
Dette er supermaskinen norske statshackere bruker til å knuse passord
annonse

Les også