Tek.no

Nyhet

Solcelle-veien produserer mer strøm enn forventet

Det nederlandske prøveprosjektet bruker sykkelveien til noe mer enn bare noe å sykle på

SolaRoad
13 Mai 2015 05:30

Husker du det nederlandske solcelle-sykkelvei prosjektet vi kunne melde om i november? I tilfelle du ikke gjør det er det snakk om et prøveprosjekt der det nederlandske selskapet SolaRoad har erstattet 70 meter av en sykkelvei med store solcelle-paneler, dekket av ruglete, herdet glass.

Dette skal være et prøveprosjekt på tre år, der de vil undersøke om slike solceller kan gjøre store deler av landets veier til reelle energikilder for nærliggende bygninger, biler og trafikklys. Nå, et halvt år ut i prøveprosjektet kan SolaRoad melde at solcelle-veien leverer raskere enn forventet.

Nok strøm til en liten husholdning

– Vi forventet ikke så høye reslutater så raskt. Sykkelveien ble åpnet for et halvt år siden, og har allerede generert over 3000 kWh med strøm. Det er nok til å forsyne en enpersonshusholdning i ett år, sier talsmann for SolaRoad, Sten de Wit, i en pressemelding.

Sykkelveien består av moduler på 2,5x3,5 meter, men bare den ene siden har solcellepaneler. Den andre brukes som referanse, og til å teste ulike toppdekker.

Hvis solcelleveien holder dette nivået kommer de til å overgå de første beregningene, som var at veien skulle yte rundt 70 kWh per kvadratmeter, per år. Til nå har 150 000 syklister passert over solcellene.

Tidligere i år fikk de problemer med at friksjonslaget som ligger over glasset «flasset» av på en liten del av veien, som følge av at materialet utvider og trekker seg sammen med som følge av temperaturendringer i miljøet. Dette er en av grunnene til at prøveprosjektet gjøres på en sykkelvei og ikke en bilvei, siden det er lettere å gjøre reparasjoner raskt. Et forbedret topp-lag skal nå være under utvikling.

Hvis vi finner en måte å holde dem rene for snø og slapps kan kanskje dette fungere bra i Norge, solceller fungerer nemlig best i kulden »

(Kilde: Pressemelding, SolaRoad)

Les også
Flyplass får all energien sin fra solcellepaneler
Les også
Nå kan solcellepanelene bli mye mer effektive
Les også
«Øko-egget» for deg som vil bo utenfor nettet
Les også
Sendte 10 kilowatt trådløst
Les også
– Solceller virker best ved lave temperaturer
Les også
Her er verdens første vei laget av solcellepaneler
annonse

Les også