Tek.no

Nyhet

Nå kan du laste ned Windows 10

Prøv selv, men bare om du vet hva du begir deg ut på!

Microsoft

Microsoft avhold torsdag i forrige uke en presentasjon hvor de fortalte om sine visjoner for Windows 10 og hvordan deres neste store operativsystem etter Windows 8 skulle ta brukerne med storm.

Den nye startmenyen er bare én av alle Windows 10-nyhetene.

Vi fikk se flere nye funksjoner og tjenester, og siden betatestprogrammet til Microsoft «Microsoft Insider» allerede er godt oppe og ruller, nærmest forventet vi at vi skulle få prøve alt det spennede vi fikk servert. Det fikk vi imidlertid ikke, og slukøret ble vi bedt om å vente pent til neste uke med å få hendene våre på Microsofts nye betaversjon.

Cortana flytter inn i Windows 10-oppgavelinjen.

Allerede tilgjengelig

Tydeligvis har Microsoft skvist bugs og blodtrimmet serverkapasiteten sin i en forrykende fart, for allerede fredag kveld var det likevel mulig å laste ned den ferskeste utgaven av Windows 10-testversjonen, nærmere bestemt bygg 9926.

Om du allerede er med i Insiderprogrammet kan du hente oppdateringen fra Windows Update. Er du ikke med i programmet er det gjort på ett lite minutt å melde seg inn.

Bli med og last ned Windows 10 betaen her »

Masse nytt

Blant nyhetene i betaversjonen som ble tilgjengelig fredag finner vi både funksjoner som stemmeassistenten Cortana, Continuum, en forbedret startmeny og støtte for flere skrivebord med mer.

De øvrige funksjonene, som den nye nettleseren Spartan, og funksjonen som lar deg strømme Xbox One-spillene dine til Windows 10-enheter, blir tilgjengelig ved en senere anledning.

Vi i Tek har alledere installert den nye Windows 10-betaen på en maskin og kan konstatere at betaen neppe vil blåse maskinen din i fillebiter. De fleste programmer som virker under Windows 8 trives også hos nykommeren, og vi har foreløpig storkost oss.

Vi kommer snart tilbake med en sniktitt på den nye Windows 10-betaen.

Vær forsiktig om du partisjonerer

Om du planlegger å installere Windows 10 på en ny partisjon på den nåværende Windows-disken din er det absolutt en mulighet, selv om det tryggeste vil være å gjøre det gjennom en virtuell maskin eller til en dedikert harddisk.

Her reaktiverer vi vår totalt overkjørte Windows 8.1-partisjon som tilsynelatende forsvant da vi la inn Windows 10 på en partisjon på samme harddisk.

Om du likevel velger å partisjonere Windows-disken din, noe vi går nærmere inn på i denne artikkelen, må vi dog advare deg.

Her aktiverer vi oppstartsmenyen så du kan velge hvilket OS du vil starte opp når du slår på maskinen din.

Med mindre du ikke ønsker å se den nåværende Windows-installasjonen din igjen må du være beredt til å laste ned verktøyet EasyBCD etter at du har kommet deg til rette på Windows 10-partisjonen din. I motsetning til andre og ferdige opertivsystem har nemlig Microsoft med sin Windows 10-beta blåst en lang marsj i å legge inn støtte for fleroppstart. Det vil si at alle andre operativsystemer på maskinen din vil bli fortrengt etter at Windows 10 er installert og det vil kun være mulig å starte opp til dette operativsystemet.

For å igjen få opp oppstartsmenyen og velge et annet operativsystem du har installert på maskinen din må du åpne EasyBCD i Windows 10 og velge «Add new entry» i sidemenyen. Deretter må du legge til operativsystemet du hadde, for eksempel «Windows Vista/7/8» og fortelle programmet hvilken stasjonsbokstav partisjonen har.

Deretter må du bekrefte at oppstartsmenyen virkelig vil dukke opp etter at du tar en omstart av maskinen. Det gjør du i fanen «Edit Boot Menu» hvor du velger «Count down from 30» og huker av for det av operativsystemene dine du ønsker skal være førstevalget om du ikke foretar noe valg.

Microsoft viste samtidig frem fremtidsteknologi:
Project Hololens kan bli en pine for Oculus Rift »

Les også
Continuum krever ny mobil
Les også
Microsoft gjør det vanskeligere å installere alternativer til Windows på nye PC-er
Les også
Microsoft tester ut Windows 10 på Android-telefoner
Les også
Microsoft bekrefter utvidelser i kommende Windows 10-nettleser
Les også
Windows 10 blir helt gratis – dette er hva du får
Les også
Windows 10 får bedre pekeplate-støtte
Les også
Windows 10 kan fjerne to store sikkerhetsproblemer
Les også
Her er alle nyhetene i Microsoft Windows 10
annonse

Les også