Vil ha opp prisen på bedriftsabonnement
Nå skal Telenor tjene mer på kundene sine.
Norsk mobilbransje har beveget seg langt de siste to årene. Fra ødeleggende priskrig og fallende lønnsomhet, har alle nå beveget seg over på pakkeabonnementer og bedret lønnsomhet.
Nå ligger betalingsviljen hos kundene først og fremst på mobildata. Det kan vi ikke få nok av. Og vil du ha data i fornuftige mengder, må du ha datapakker.
Telenor Norge tjente 3,3 milliarder på norske mobilkunder i første kvartal. Når veien skal stakes ut videre, er ikke Norgessjef Berit Svendsen lenger så opptatt av å få flest mulig kunder. Nå skal målet være å ha de lønnsomste kundene, og å tjene mest mulig på hver kunde.
Vil ha mer databruk
Telenor har allerede fjernet mange av sine gamle abonnementer, blant dem de rimeligste, med minimumsfakturering på 49 kroner. Nå er selskapets billigste abonnement Prat 100, til 129 kroner i måneden. Dette har ikke gått upåaktet hen blant kundene, og enkelte har protestert høylytt.
– Noen kunder reagerer alltid ved prisendringer. Vi ønsker å stimulere til økt bruk av data, og fjerner derfor flere av prat-abonnementene. Vi hadde også en situasjon der vi hadde veldig mange ringeplaner med få kunder på, så da var det nødvendig å rydde litt, sier Svendsen til Mobilen.no.
Samtidig har selskapet lansert Min Sky, skylagring for egne mobilkunder. Ifølge Svendsen har selskapet aldri sett tilsvarende interesse for noe produkt:
– Vi har aldri hatt så raskt opptak av en ny tjeneste noen gang. Hittil har 54 000 kunder meldt seg på. Det skal bli spennende å komme med flere av den typen tjenester, sier Berit Svendsen til Mobilen.no.
Nordmenn er rekordflinke til å bruke Wi-Fi
Når Telenor nylig lanserte ti nye abonnementspakker er det ikke antall ringeminutter eller SMS-er som skiller mellom de forskjellige abonnementene. I stedet er det nedlastingshastighet, skylagring og datamengder som skal avgjøre hvilket abonnement du velger.
– Vi ønsker å være kundens favoritt. Den største årsaken til at vi mister kunder, er hvis nettet vårt ikke fungerer, men den nest viktigste grunnen er hvis kunden er plassert på feil abonnement. Vi har derfor all interesse av at kundene velger det abonnementet som er riktig for dem.
Imidlertid er norske mobilbrukere rekordflinke til å koble seg på trådløse nett i stedet for å bruke mobilnettet til surfing. Ifølge Svendsen går 80 prosent av trafikken fra mobiltelefoner og nettbrett via Wi-Fi inn på fastnettet. I Sverige er bruken av mobildata 3-4 ganger høyere per kunde.
Vil ha opp prisene i bedriftsmarkedet.
Nå ønsker Svendsen at norske bedrifter skal tenke mer som privatkundene. Mens privatkundene har akseptert å betale mer for mobildata og telefoni etter smarttelefonenes inntog, er lønnsomheten i bedriftsmarkedet blitt dårligere.
– Vi må jobbe med å få bedriftene opptatt av andre kriterier enn bare pris, sier Svendsen til Mobilen.no.
Nå skal Telenor fortsette å bygge ut både fiber og 4G, samtidig som de fortsetter kostnadskuttprogrammet. Nylig avsluttet selskapet en frivillig nedbemanning av ti prosent av de ansatte.
Måtte si nei til sluttpakkesøknader
Svendsen forteller at det var flere som søkte sluttpakke, enn som fikk det tildelt. Nå blir oppgaven å motivere de som fikk avslag, og de som skal være med å løfte et selskap med ti prosent færre ansatte.
– Det er en kontinuerlig jobb å motivere opp medarbeidere. Det som er fantastisk er at vi har mange bra tiltak på innovasjon, tjenester og fiber. Det skjer mye spennende framover, samtidig som vi ser fordelene i at kompetente folk fra Telenor tar med seg denne kunnskapen ut i andre deler av norsk næringsliv, sier Svendsen.
Når det skal kuttes videre, har Telenor blant annet inngått en intensjonsavtale med indiske Tata om å gjennomgå alle løsninger og prosesser med sikte på å forenkle og forbedre.
– Noen steder har vi teknologier fra 70-tallet. Her er det rom for å forbedre både prosesser og løsninger, sier Svendsen til Mobilen.no.