Til hovedinnhold

Vi fyrer opp vår Oculus Rift for første gang

Dette må du fikse før du bytter virkelighet.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

For ikke så lenge siden pakket vi opp vår helt egne utviklerutgave av Oculus Rift, VR-brillene som har tatt alle som har testet dem med storm. Selv om vi har fått teste brillene både i enspillermodus, med flere deltakere i et asteroidebilde, og med alternative styringsformer på en simulert Segway, har vi aldri vært nødt til å sette opp utstyret selv før nå.

Det var derfor med en ikke helt ubetydelig mengde nervøsitet vi tok kablene fatt, og begynte å styre med å plugge oss inn i en maskin. Med flere forskjellige linser i kofferten, og en kort men lettfattelig bruksanvisning, viste det seg imidlertid såre enkelt å faktisk komme i gang.

De fleste bør bruke A-kopper

Linsene inni Oculus VR kan skiftes ut, som er til stor hjelp for nærsynte.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Brillene er for så vidt enkle nok å forstå seg på. Du har stropper som går rundt hodet og holder herligheten på plass, og som kan justeres. I tillegg er det linsekopper på innsiden, og disse kommer i tre varianter, merket «A», «B» og «C».

Som standard er det montert A-kopper, som er anbefalte for de aller fleste. Dersom du har vanlig syn, eller er langsynt, er det disse du skal bruke; det samme gjelder dersom du benytter kontaktlinser.

Hvis du er nærsynt, eller bruker briller, kan du imidlertid skifte til B- eller C-kopper. Disse er lavere enn standardkoppene, og gir et litt mindre synsfelt, samtidig som det ikke har blitt sluppet noen detaljer om hva slags brillestyrker de skal tilsvare – alt vi kan si er at C-koppene er de med sterkest korreksjon.

Brillebruk er strengt tatt ikke å anbefale, ettersom brillene kan komme borti og ripe opp linsene i Riften – men det lar seg altså gjøre.

Justeringer på flere akser

De store skruehodene du finner på hver side av Riften brukes for å justere dybden inni selve brillen.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

I tillegg til å skifte ut linsekopper kan du justere hvor dypt inn i selve brillen disse to skal stikke. På hver side av Riften er det nemlig en liten skrue, som best justeres ved hjelp av en liten mynt eller liknende. Når du vrir på denne flyttes linsekoppene rett og slett nærmere eller lengre unna øynene dine, noe som er viktig for å sikre at synsfeltet ditt blir riktig.

I utgangspunktet vil du nemlig ha linsene så nært øynene dine at øyevippene nesten rører glasset hver gang du blunker. Dette gir et størst mulig synsfelt, men er ikke alltid det beste likevel.

Saken er at avstanden mellom de to pupillene dine, noe som kalles IPD eller «interpupillær distanse», er forskjellig fra person til person. For gjennomsnitsspersonen er denne avstanden litt under 65 millimeter, men dersom Oculus hadde laget briller som kun fungerte med en slik IPD ville det blitt mange VR-entusiaster med kraftig hodepine der ute etter hvert.

I en Oculus Rift ser du skarpest og klarest gjennom midten av linsene, og dette er det punktet som øynene dine vil søke mot. Hvis du har en større IPD enn den som linsene er tilpasset, betyr det at du kommer til å skjele innover med begge øynene, mens du vil skjele utover dersom IPD-en din er mindre.

Slik skjeling er svært anstrengende i lengden, og kan medføre flere typer kraftig ubehag. Å flytte linsene litt lengre unna øynene dine kan imidlertid være til en viss hjelp; ettersom vinkelen øynene søker mot blir litt mindre skarp. Siden du samtidig endrer på avstanden mellom øyet og linsen, vil denne justeringen også kunne hjelpe litt på å korrigere for brillestyrke.

Har du like godt syn på begge øyne må du imidlertid passe på at du skrur inn og ut like mye på begge sider av Riften – for ellers blir skjermen stående skjevt på i forhold til synet ditt.

Vi plugger inn

På kontrollboksen kan du justere opp og ned lysstyrke og kontrastnivå inni brillene, med enkle, godt merkede knapper.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Med kontroll på disse fysiske justeringene, riktig koppestørrelse montert, og stroppene komfortabelt stramme rundt hodet, er neste skritt å faktisk plugge noen kabler inn i saligheten.

Brillene er festet til en liten sort kontrollboks med en kabel, og denne kan ikke kobles fra. Selve boksen er nemlig den som du skal plugge inn i alle andre ting. En lang, tynn strømkabel sikrer at du har nok kraft til den lille skjermen inni brillene, mens det er innganger for både HDMI eller DVI for skjermsignalet, og i tillegg en kontakt for USB som skal kobles inn i PC-en din.

Selve kontrollboksen er det lite hokus pokus ved. Dersom du har veldig lyst kan du enkelt stille opp og ned både kontrastnivået og lysstyrken inni brillene ved hjelp av knappene på denne, og en siste knapp lar deg slå brillene av og på.

Det å plugge inn kablene er den eneste installasjonen du trenger å gjøre, i alle fall på en PC med nyere Windows-versjoner installert. Oculus Rift registreres som en skjerm av operativsystemet, og dukker umiddelbart opp under skjerminnstillingene dine – klar til bruk.

Så setter vi oss ned

Det kan ofte være greit å bare klone bildet på Riften og skjermen i Windows' skjerminnstillinger.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Selv om forbrukervarianten skal støtte Full HD, i tillegg til en rekke andre snasne funksjoner som utviklersettet mangler, er oppløsningen på våre briller en nokså trist affære. 1280 x 800 piksler er langt mindre enn noen av skjermene våre kjører til daglig, som betyr at hvis du vil ha det samme bildet på både skjermen og brillene må du finne deg i at ting blir grovkornete.

Å gjøre nettopp dette er likevel ingen dum idé. Mange av programmene, demoene og spillene som finnes til Oculus Rift i dag vil riktig nok åpnes automatisk på den riktige enheten, men en enkel måte å raskt komme i gang på er rett og slett å gå til Windows' skjermoppløsnings-vindu, og velge å klone skjermbildet ditt.

Selve Riften er nemlig helt ubrukelig utenfor et 3D-tilpasset miljø, så for å starte programmer og slikt må du se på skjermen – og å klone bildet lar deg slippe å tenke et sekund på å konfigurere hvilke applikasjoner som skal starte på hvilken enhet.

Dette er imidlertid den eneste innstillingen du trenger å gjøre på PC-en din. Neste trinn er å laste ned applikasjoner du har lyst til å bruke, og så er det bare å kaste seg ut i en virtuell virkelighet etter egne preferanser – enten de er skrekkelig skumle eller eventyrlig grandiose.

Vi vil likevel anbefale at du starter sittende, og med noe rolig, ellers kommer nok sjøsyken og tar deg både hardt og brutalt. For å gi deg noen skikkelig gode tips om hva du bør prøve på først, vil vi om en stund også komme tilbake med en ny artikkel – hvor vi gir anbefalinger og råd til hvilke programmer du virkelig er nødt til å prøve, særlig hvis du som oss ikke klarte å vente til den nye og langt bedre forbrukermodellen kommer for salg.

Den skal for la deg kikke over kanter, litt som denne:
Virtuell virkelighet blir enda mer avansert »

annonse