Til hovedinnhold

Ny svindel: Nå bruker de Netflix for å lure deg

Prøver å lure fra deg kredittkortet.

YouTube / Shutterstock

Via Internett finnes det utallige måter å bli lurt på. Svindlere forsøker seg med alt fra simple gjennomskuelige e-poster til sofistikerte systemer – som er ment for å lure deg til å tro at maskinen din er infisert til randen med virus.

For ikke mange måneder siden opplevde vårt søsternettsted Hardware.no at Microsoft-svindlere fra India prøvde å lure til seg kredittkortinformasjon. Nå er det en tilsvarende bande som er på ferde, og denne gangen gjemmer de seg bak Netflix i et forsøk på å svindle til seg penger på uærlig vis, melder Ars Technica.

Det er sikkerhetseksperten Jermoe Segura i Malewarebytes som har oppdaget svindelforsøket, og han har lagt ut en video som viser hvordan Netflix-svindlerne prøver å lure ham. Hele videoen ser du nederst i artikkelen.

Ikke last ned filene

Segura har kommet over en falsk Netflix-side som uskyldige brukere kan bli til via ondsinnet programvare eller falske e-poster. Ved å skrive inn et brukernavn og passord blir han ført videre til en ny side, fremfor å bli logget på tjenesten.

Her står det at det er oppdaget unormal aktivitet på kontoen din, og at den derfor midlertidig er sperret. Ønsker du å få tilbake kontrollen over kontoen må du ringe en amerikansk hjelpetelefon.

I andre enden møtes du av en behjelpelig person som utgir seg for å være en Netflix-medarbeider. "Medarbeideren" påstår at Netflix-kontoen din er under hackerangrep fra flere maskiner rundt om i verden, og at de trenger tilgang til maskinen for å kunne hjelpe deg. Du blir derfor bedt om å laste ned en «Netflix Support Software»-fil fra en nettside, for at de skal kunne stoppe det pågående «angrepet». Denne filen er i virkeligheten et program som heter Teamviewer, og gir svindleren mulighet til å fjernstyre maskinen din.

Bruker knep for å få deg usikker

Via hendelsesoversikten prøver svindlerene å overbevise deg om at maskinen din er i stor fare.Foto: Skjermdump YouTube

Det som skjer videre er at svindleren tar seg inn i hendelsesoversikten i Windows, og viser frem alle de «faretruende» virusene og angrepene som finnes i maskinen din. I denne oversikten vil det som regel ligge en rekke advarsler om problemer med maskinen din, noe som er helt normalt, og det er disse svindlerne vil ha deg til å tro er farlige. Svindleren påpeker at maskinen din trenger øyeblikkelig hjelp, og lokker med en rabatt. Deretter settes du over til en «tekniker» som skal bistå deg.

Denne personen kjører flere prosesser for å overbevise deg om at maskinen din virkelig trenger øyeblikkelig hjelp. De viser blant annet IP-adresser som skal skremme deg til å tro at alt fra russere til kinesere er inne i maskinen din for å stjele bilder og andre personlige opplysninger.

Som siste steg i svindelforsøket vil svindlerne be deg skrive ned eller dokumentere hvilket kredittkortnummer du ønsker å betale med, for at de skal hjelpe deg. Det er kredittkortet ditt svindlerne egentlig er ute etter, og de vil trolig tømme kortet så snart de kan.

Kan skje deg

Svindelforsøket som du ser nedenfor finner sted i USA, men Jermoe Segura mener at det er stor sannsynlighet for at denne formen for lovlig virksomhet også kan skje andre steder i verden.

Fremgangsmåten i denne videoen er så godt som identisk med Microsoft-svindelen som har herjet verden rundt i de siste årene.

Derfor kan det være lurt å sjekke adressen din når du skal logge deg på Netflix, og ikke minst bør alarmbjellene kime når en form for advarsel dukker opp der du må ringe noen.

Svindlerne i dette forsøket ble senere sporet til India.

Norge er en av de meste til å beskytte seg mot farlige skadevare:
Vi fikk nettopp en bronsemedalje i sikkerhet » (Mobilen.no)

Vi har sendt en forespørsel til Netflix for å få kommentar.

(Kilde: Ars Technica)

annonse