Nyhet

Svensk TV-pirat dømt til å betale 37 millioner

Må punge ut for TV-distributørenes tapte fortjeneste.

Digital piratvirksomhet foregår i mange former og størrelser, også innen TV-titting. Nå har en mann i Sverige blitt dømt til ett års fengsel, og må betale et erstatningsbeløp på hele 37 millioner svenske kroner for TV-piratvirksomhet. Dette tilsvarer litt over 32 millioner norske kroner.

TV-piraten ble funnet skyldig i cardsharing, noe som vil si å dele dekrypteringsnøklene som kreves for å se mange TV-kanaler. Mannen skal ha solgt utstyr og delt koder med rundt 1800 kunder, som hver betalte mellom 1000 og 1500 svenske kroner i året for fritt å kunne se TV fra Canal Digital og Viasat.

Denne nøkkeldelingen skal ha pågått fra 2009.

Krevde 57 millioner

Det er de rammede selskapene, Canal Digital og Viasat, som krevde erstatning. Beløpet ble beregnet ut ifra antall kunder mannen har hatt, og hvor mye hver av disse kundene egentlig skulle ha betalt til de to TV-distributørene. Opprinnelig var kravet på drøyt 57 millioner svenske kroner.

Med 37 millioner er uansett beløpet det høyeste som har blitt gitt i Norden for denne typen kriminalitet.

– Vi er ikke vant til å se erstatninger av denne størrelsesorden på disse breddegrader. Det viser hva som er på spill, hva selskapene taper på piratvirksomhet, sa direktør David Würgler fra Nordic Content Protection - STOP, til Branchen ForbrugerElektronik.

Nordic Content Protection - STOP har ført saken på TV-distributørenes vegne.

– Vi har kommet dit hvor sakene blir tatt alvorlig av domstolene i Danmark, Sverige og Norge. Og det blir sendt et tydelig signal, sier David Würgler.

Vil du gjøre TV-en din til et underholdningssenter? Du gjøre det både enkelt og billig »

Du kan slippe NRK-lisensen, helt lovlig: Se hvordan du slipper lisensen her »

Kilde: Branchen ForbrugerElektronik

Les også
– Søkemotorer bidrar lite til piratvirksomhet
Les også
Krevde millioner for at du skulle se på TV – tapte
Les også
Bøtelagt for illegal TV-titting
Les også
Nedtur for Pirate Bay-gjengen
annonse