Til hovedinnhold

Saksøker Google for søkemonopol

Mener Googles hemmelige avtaler har gitt dyrere mobiltelefoner og dårligere søk.

Colourbox

– Google har ødelagt markedet for internett- og mobilsøk, og har brutt med amerikansk konkurranselovgivning. Det hevder advokatselskapet Hagens Berman, som har anlagt et gruppesøksmål mot Google på vegne av to privatpersoner.

I søksmålet hevdes det at Google har oppnådd et monopol innenfor nettsøk ved å først kjøpe opp mobiloperativsystemet Android, og senere forhåndsinstallere sine egne apper på mobiltelefoner. Hemmelige avtaler har blitt brukt for å opprettholde monopolet, skriver Hagens Berman i en pressemelding.

Saksøkerne mener at Googles praksis med å forhåndsinstallere sine apper, som Google Play og YouTube, har virket hemmende på markedet og ført til at prisene på produkter fra produsenter som Samsung og HTC har blitt holdt kunstig høye.

Kan ikke velge bort Google-søk

Når en mobilprodusent velger å inkludere Googles apper, som Google Play, YouTube og Google Maps på en mobiltelefon, må de også velge Google som standard søkemotor.

– Det er klart at Google ikke har oppnådd dette monopolet ved å tilby en bedre søkemotor, men gjennom strategisk konkurransevridende plassering, skriver Steve Berman i Hagens Berman. Han mener dette er bevis på at Google har manipulert markedet.

I søksmålet hevdes det at hvis mobilprodusentene som var bundet av Googles distribusjonsavtaler, sto fritt til å velge en annen standard søkemotor enn Google, så ville kvaliteten på internett-søk bli bedre totalt sett.

– Jo mer et internett- eller mobilsøk brukes, jo bedre vil søket bli basert på denne bruken, sier Berman.

Google stiller seg uforstående til søksmålet.

– Hvem som helst kan bruke Android uten Google, og alle kan bruke Google uten Android. Etter at Android ble introdusert, har mer konkurranse i smartmobilmarkedet gitt forbrukerne større valgmuligheter og lavere priser, sier Matt kallman i Google til Reuters.

Les også: Google satser på Android – dropper Google+ »

(Kilder: Reuters, Pressemelding)

annonse