Til hovedinnhold

Lader batteriet med svette

Forskere tester «tatoveringer» som kan lade mobilen din.

J. Wang / ACS via BBC

Plages du med svette? Aldri så galt at det ikke er godt for noe. I et møte i foreningen American Chemical Society viste forskere frem en teknologi som utvikler energi fra svette. Om ikke lenge skal teknologien kunne brukes til å holde liv i ulike sensorer, som pulsmålere, og på sikt også som energikilde til elektroniske dingser som armbåndsur og smartmobiler.

Tanken på å la menneskekroppen være energikilde til ulike formål er ikke ny, og tidligere har vi sett alt fra urindrevne batterier til dingser som utnytter bevegelsene våre til å produsere strøm.

Melkesyre

Batteriladeren er innebygget i tatoveringen.

Denne gangen er det svetten som skal være drivstoffet, og strømmen skapes ved hjelp av en kjemisk prosess som utnytter melkesyren som finnes i svetten. Ved hjelp av en slags tatovering på huden, skapes strøm som kan holde liv i elektronikken.

Utgangspunktet var egentlig ikke å bygge et biobatteri, men å lage en måler som kan observere melkesyrenivået, sier forskerne bak tatoveringen til BBC News.

Men det er ennå høyt opp og lang frem før du kan koble ladekabelen rett i tatoveringen din. Tatoveringen forskerne har utviklet gir bare 70 mikrowatt per kvadratcentimeter hud.

Om ikke annet kan teknologien gjøre det mer lønnsomt å være lat. Er du utrent går det nemlig kortere tid før kroppen din skiller ut melkesyren som trengs til batteriladingen.

(Kilde: BBC News)

annonse